Inspektoři dali za výbuch v Hamru na Jezeře pokutu 1,32 milionu korun

Státní úřad inspekce práce udělil firmě Purum pokutu přes 1,3 milionu korun za to, že několikanásobně porušila povinnosti při zajištění bezpečnosti práce v souvislosti s loňským výbuchem v areálu společnosti v Hamrech na Jezeře na Českolipsku. Pokuta není pravomocná, upřesnil mluvčí úřadu Richard Kolibač. Při nečekané chemické reakci v provozovně likvidace nebezpečných odpadů v Hamru na Jezeře se loni v listopadu zranilo osm pracovníků, jeden z nich později zemřel v nemocnici.

S uniklými chemikáliemi se dostali do styku nejen záchranáři, hasiči a policisté, ale i zdravotníci, kteří se o zraněné starali v nemocnicích. Mnozí měli respirační a kožní potíže. Při neštěstí unikly do ovzduší sloučeniny vysoce koncentrované kyseliny sírové a silně zásaditého hydroxidu sodného s příměsí dalších chemických sloučenin. Vdechnutí těchto látek při havárii způsobilo podle dřívějšího vyjádření policejní mluvčí i smrt třiašedesátiletého zaměstnance firmy.

Pracovníci oblastního inspektorátu práce Ústeckého a Libereckého kraje zjišťovali příčiny a okolností smrtelného pracovního úrazu, zaměřili se i na dodržování pravidel bezpečnosti práce a ochrany zdraví na pracovišti. Po ukončení kontroly se rozhodli udělit kvůli několikanásobnému porušení povinností firmě Purum pokutu ve výši 1,32 milionu korun, která zatím není pravomocná, uvedl Kolibač.

Znalecké posudky z oboru chemie potvrdily, že příčinou výbuchu bylo nedodržení technologického postupu. Z posudků také vyplynulo, že pracovníci firmy hrubě porušovali zásady bezpečnosti práce, řekla mluvčí policie Ivana Baláková. „A to například tím, že nepoužívali předepsané ochranné pomůcky,“ dodala.

Policie výbuch prověřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Zatím nikoho neobvinila.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má po zásahu stále šest vozů mimo provoz. Jde o sanitky a vůz lékaře, které na místě zasahovaly nebo převážely zraněné. Vozy musely být dekontaminovány a čekají na technickou kontrolu, která je podmínkou pro jejich vrácení do provozu.