Senátorem v obvodu Kolín bude Kárník za STAN, získal téměř osmdesát procent

V obvodu Kolín vyhrál druhé kolo senátních voleb Pavel Kárník (za STAN). Získal 79,48 procenta hlasů. Jeho protikandidát Igor Karen (ANO) dostal necelých 21 procent. Kárník se tak stane nástupcem současné senátorky za 42. obvod Emilie Třískové (NK), která v prvním kole skončila až na čtvrtém místě. Zatímco minulý týden přišlo k urnám 39 procent voličů, v druhém kole jich hlasovalo pouze 16 procent.

Ředitel Městské knihovny Kolín Pavel Kárník od voličů v okrese Kolín, jižní části okresu Nymburk a části okresu Praha-východ získal výraznou podporu téměř osmdesáti procent hlasů. Porazil tak svého vyzyvatele lékaře Karena, který od začátku výrazně ztrácel. Oba se o mandát senátora pokoušeli už podruhé.

Nový senátor za Kolínsko chce pokračovat v započaté komunikaci s obcemi. „V mém volebním programu najdete takové věci jako ochranu kulturního dědictví, ochranu a podporu živnostníků. Dále důstojné a aktivní stáří,“ uvedl Kárník.

Podle něj může být jeho výhodou i zkušenost z veřejné správy, protože je už třináctým rokem ředitelem městské knihovny v Kolíně. Byl také zakladatelem občanského sdružení Ohradská beseda, jejímž předsedou byl tři volební období. Toto sdružení se orientuje na ochranu kulturních památek a starých zvyků v okolí Kolína, je také členem kolegia akademie Magnesia Litera.

Před šesti lety Kárník skončil na třetím místě

V roce 2014 Kárník kandidoval do Senátu za koalici TOP 09 a STAN. Skončil na třetím místě s 15,93 procenta hlasů. V prvním kole letošních voleb si ale výrazně polepšil a s podporou Starostů a nezávislých získal od voličů více než dvacet procent. Kárník byl mezi lety 2006 až 2010 zastupitelem v Nové Vsi na Kolínsku. Neúspěšně kandidoval ve sněmovních volbách v roce 2010 za TOP 09, jejímž členem byl osm let.

Poražený Kárníkův soupeř, lékař Igor Karen, v roce 2016 usiloval o křeslo v horní komoře parlamentu za volební obvod Mělnicko. Voliči mu tehdy v prvním kole dali 17,80 procenta hlasů. Skončil třetí a do druhého kola tedy nepostoupil. V roce 2016 kandidoval také v krajských volbách. Minulý týden do druhého kola postoupil se 14,81 procenta hlasů.

Zatímco v prvním kole letošních senátních voleb přišlo na Kolínsku k urnám 39 procent voličů, v druhém kole jich hlasovalo pouze 16 procent. V roce 2014 v druhém kole odevzdalo hlas 15 procent voličů.