Z napínavého souboje o post kolínského senátora postupují do druhého kola knihovník Kárník a lékař Karen

Na postu senátora pro obvod Kolín se chystá změna. Příští týden se o křeslo utkají knihovník Pavel Kárník (za STAN) s lékařem Igorem Karenem (ANO). Stávající senátorka Emilie Třísková (NK) skončila čtvrtá za třetím Michalem Zapletalem (ODS). K senátním volbám přišlo v obvodu č. 42 přes 39 procent voličů, podobně jako v roce 2014.

Současná senátorka Emilie Třísková nakonec svůj mandát neobhájila. Nepomohl jí ani odchod od sociální demokracie, letos kandidovala jako nezávislá. Zvolena byla v roce 2014 právě za ČSSD, ze které ale loni vystoupila. Teď skončila na čtvrtém místě.

Příští týden se o její křeslo utká ředitel kolínské městské knihovny a místní rodák Pavel Kárník, který získal pětinu platných hlasů. „Potěšilo mě to a popravdě jsem počítal, že mezi dvěma postupujícími budu, protože jsem celý region poctivě projel. S podporou Starostů a nezávislých by byla ostuda prohrát,“ komentuje výsledky prvního kola Kárník.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

O místo v Senátu usiloval v tomto obvodu už v minulých volbách, tehdy za koalici TOP 09 a STAN, to skončil na třetím místě s 15,93 procenta. V těchto volbách ale nasbíral o víc než dva tisíce hlasů více, což už mu stačilo na místo první. Kárník byl mezi lety 2006 až 2010 zastupitelem v Nové Vsi na Kolínsku, mandát ale v dalších volbách neobhájil. Neúspěšně kandidoval i ve sněmovních volbách 2010 za TOP 09, jejímž členem byl osm let.

Z druhého místa postupuje lékař Igor Karen (ANO) s necelými 15 procenty hlasů. I ten se o zvolení do horní komory parlamentu pokouší už podruhé, minule kandidoval v obvodu číslo 28 v Mělníce a skončil třetí. „Chtěl bych všechny pozvat, aby mi přišli dát hlas podruhé. Karty ještě nejsou zcela rozdané a budu se snažit přesvědčit nerozhodnuté voliče a voliče mých soupeřů v prvním kole,“ řekl k výsledkům Karen.

Za hnutí ANO kandidoval Karen v letošních i předešlých krajských volbách. Ztráta hnutí v kraji ho mrzí a vidí za ní ohromnou antikampaň. Karen žije v Benátkách nad Jizerou, kde působí jako pediatr. Je rovněž místopředsedou Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Třetí místo, bez postupu do druhého kola, obsadil předseda místního sdružení ODS, majitel kavárny Michal Zapletal. Od postupu ho dělilo pouhých 176 hlasů. Až za ním skončila dosavadní senátorka Emilie Třísková. Šlo o poměrně napínavý souboj, Třísková během sčítání hlasů v odpoledních hodinách držela jistou dobu i první místo. Páté místo obsadil Tomáš Klinecký z TOP 09, šesté Pirát Cyril Koky.

Do druhého kola se neprobojovali ani publicista, pedagog a člen Rady ČTK Petr Žantovský (za SPD) nebo ředitelka střední zdravotnické školy Ivanka Kohoutová (za Trikolóru), která na sebe upozornila sporem o nošení muslimského šátku somálskou studentkou. Neuspěli ani komunista Martin Škorpík, starosta Lysé nad Labem Karel Otava (ČSSD) nebo Jiří Otta (NK).

Účast voličů v senátních volbách v kolínském 42. obvodu byla jen nepatrně nižší než v roce 2014 – tehdy hlasovalo 39,59 procenta voličů. Letos voliči odevzdali o dva tisíce platných hlasů víc. Vybírali celkem z 11 kandidátů, před šesti lety jen ze sedmi.