Připadá mi nesmyslné, že se rouška stává politickým symbolem nesvobody, říká Prymula

Události, komentáře: Zpřísnění koronavirových opatření (zdroj: ČT24)

Koronavirus svět nezná ani jeden rok, proto tady musí být určité obavy, míní Roman Prymula. Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví byl v pondělí hostem pořadu Události, komentáře. Komunikace podoby nových opatření přitom nebyla úplně optimální, připustil. To, že se rouška začíná stávat politickým symbolem nesvobody, však Prymulovi připadá zcela nesmyslné.

Od úterý začínají platit nová mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření koronaviru. Roušky jsou nově povinné ve zdravotnických a sociálních zařízeních, úřadech, prostředcích veřejné dopravy, na nádražích nebo ve volebních místnostech. 

Proti těmto pravidlům v pondělí demonstrovaly desítky lidí. V Plzni a Teplicích kritizovali hlavně chaos, který podle nich nařízení doprovází. V Ostravě navíc opět vyzvali k demisi ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Koronavirová krize je podle organizátorů zpolitizovaná a roušky považují za symbol nesvobody. Například zakladatelka iniciativy Občanská neposlušnost zase tvrdí, že roušky mohou mít i negativní dopady na zdraví.

„My toho mnoho nemáme. Máme v podstatě bariérovou ochranu, a to ta rouška naprosto splňuje,“ reagoval na kritiky vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

To, že roušky neprospívají i při dalších onemocněních, přitom podle něj není pravda. „Nedávno jsem hovořil s pneumology a oni se během letní sezony prakticky nesetkávali s běžnými respiracemi, to znamená chřipce podobnými infekcemi,“ dodal s tím, že ústenky navíc ulevily alergikům. „Protože pylové částice rouška zachytávala také,“ vysvětlil. Používání tohoto typu ochranných pomůcek tak podle něj určitě význam má. 

Při nošení roušek je přitom potřeba dodržovat základní hygienická pravidla, připomněl Prymula. „Pokud si někdo roušku měsíc nevypere, tak určitě taková rouška zdravá není,“ dodal.

Onemocnění neznáme, proto musí panovat určité obavy, míní Prymula

 Komunikace podoby nových opatření přitom nebyla úplně optimální, připustil zmocněnec. „Ale to, že se rouška začíná stávat jakýmsi politickým symbolem nesvobody, mi připadá úplně nesmyslné. Naprosto identicky bych totiž mohl říci, že v autě nebudu používat bezpečnostní pás, protože tím se svazuji a jsem politicky svázán,“ podotkl Prymula. „Víme, že v části případů může ten pás uškodit, ale v naprosté většině chrání,“ dodal.

Prymula v Událostech, komentářích také poukázal na to, že koronavirová opatření v současnosti uplatňuje prakticky celý svět. „My to onemocnění tady neznáme ani jeden celý rok, a proto tady musí být určité obavy,“ uzavřel Prymula, který předpovídá, že k nárůstu nových případů bude docházet i na podzim.