Od 1. září platí nová opatření proti koronaviru. Roušky jsou povinné na úřadech či v hromadné dopravě

Události: Od 1. září začínají platit nová opatření proti koronaviru (zdroj: ČT24)

Od začátku září začnou platit nová mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření koronaviru. Roušky budou povinné ve zdravotnických a sociálních zařízeních, úřadech, prostředcích veřejné dopravy, na nádražích nebo ve volebních místnostech. Od 1. září se také zkrátí izolace pro lidi s pozitivním testem na covid-19 a karanténa pro ty, kteří se s nimi dostali do kontaktu, ze čtrnácti na deset dní.

Původně ministerstvo oznámilo, že roušky budou povinné i ve školách, obchodech, kadeřnictvích a provozovnách podobných služeb nebo restauracích. Hned následující den ale chystané předpisy změnilo.

Od začátku září tak bude nošení roušek či jiné ochrany nosu a úst nově povinné ve zdravotnických a sociálních zařízeních, budovách veřejných a správních orgánů, hromadné dopravě a při podzimních krajských a senátních volbách i ve volebních místnostech.

Roušky budou od úterý povinné vedle metra včetně vestibulů stanic také na pražském Letišti Václava Havla a ve všech vnitřních prostorách nádražních budov. Ve vestibulech metra a na nádražích jsou lidé podle hygieniků v relativně velmi těsném kontaktu, na letišti se potkávají tisíce cestujících i ze zemí, kde je výskyt covidu-19 vyšší než v Česku.

„Roušky zavádíme od 1. září plošně jen v epidemiologicky nejrizikovějších místech. Nicméně všude tam, kde se pohybuje mnoho různých lidí a nejde dodržovat bezpečný odstup, roušky doporučujeme,“ oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„I nadále zachováváme nezbytné výjimky z povinnosti nosit roušku, a to u dětí do dvou let, osob s poruchou intelektu, řidičů veřejné dopravy či uživatelů v zařízeních sociální péče a v některých dalších případech,“ uvedla hlavní hygienička České republiky Jarmila Rážová.

„Důkazy o vlivu roušek na prevenci přenosu SARS-CoV-2 jsou stále četnější a ochranu nosu a úst doporučují na jejich základě veřejnosti i významné odborné organizace, včetně Světové zdravotnické organizace (WHO), Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) a Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí Spojených států amerických (CDC),“ upozornilo ministerstvo zdravotnictví.

Roušky i na větších akcích

Roušky dále budou povinné na vnitřních hromadných akcích s počtem účastníků nad sto. Také nejvyšší povolená kapacita akcí se nemění. Na vnitřní akce může maximálně pět set lidí a na venkovní tisíc. Nově ale může být více lidí na akcích ve větších areálech, jako jsou stadiony či koncertní sály, členěných do oddělených sektorů. Dříve mohlo být takových sektorů jen pět a v každém z nich pět set lidí u vnitřních akcí a tisíc u venkovních.

Od začátku září mohou organizátoři vytvořit až deset sektorů v areálech s kapacitou nad pět tisíc lidí, ale jen u akcí, při nichž nejméně 70 procent účastníků sedí na sedadlech. Odstup mezi lidmi v sousedních sektorech se také nově zkrátil ze čtyř na dva metry. Například divadla už také nemusí rozsazovat diváky v hledišti s rozestupy. 

Od 1. září se také zkrátí povinná karanténa. Minimální doba izolace pro lidi s pozitivním testem na koronavirus a karanténní opatření pro ty, kteří přišli do kontaktu s nakaženým, už bude místo dvou týdnů jen deset dní.