Soud obnovil stíhání rodičů dvou chlapců, kteří se utopili v jezeře Lhota u Prahy

Okresní soud v Mělníku musí znovu rozhodnout o rodičích dvou chlapců, kteří se v roce 2018 utopili v jezeře Lhota u Prahy. Krajský soud v Praze totiž obnovil trestní stíhání. Vyhověl tak stížnosti žalobkyně. Informaci ČT zjistila z justiční databáze.

„Rozhodnutí soudu I. stupně bylo zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ uvádí justiční databáze. Bližší odůvodnění Krajského soudu v Praze není k dispozici, protože rozhodnutí ještě nebylo doručeno účastníkům řízení.

Dva chlapci se na přírodním koupališti utopili 2. srpna 2018. Ve vodě je našli potápěči zhruba po dvou hodinách od nahlášení, že zmizeli. Případ vyvolal velkou pozornost, protože podle některých médií personál areálu otálel s pomocí rodičům, kteří děti hledali. Ředitel areálu Robert Nedvěd to tehdy odmítl. Několik dní po tragédii se na koupališti sešlo asi 150 lidí na pietní akci kolem dřevěného kříže.

Soud: Největším trestem je úmrtí dětí

Policie letos v únoru navrhla obžalovat tři rodiče utonulých dětí kvůli usmrcení z nedbalosti. Případ se dostal před soud koncem května, kdy Okresní soud v Mělníku trestní stíhání obžalovaných zastavil. Podle mělnického soudu je pro rodiče největším trestem úmrtí dětí. Shodli se na tom i státní zástupkyně a obhájce.

Státní zástupkyně Dana Čechová ale přesto po vynesení rozsudku v květnu uvedla, že se jí nelíbil přístup rodičů – matky a otce jednoho a matky druhého utonulého chlapce. Podle ní odmítali vypovídat v přípravném řízení a odmítli se také účastnit soudu.

„Pokud by tady byli přítomni, tak můžeme říci, že to hlavní líčení mělo minimálně výchovný efekt. Ale oni tady nebyli,“ řekla po vynesení rozsudku Čechová.

Jedna z matek byla odsouzena i za jiný trestný čin

Podle Čechové nelze usuzovat, že došlo k sebereflexi obžalovaných. Ve své stížnosti navíc připomíná i chování jedné z matek po tragédii. Za krádež na Teplicku ve spolupachatelství dostala dva roky nepodmíněně. Rozsudek je od letošního ledna pravomocný.

„Soud se nijak nevypořádal se situací obžalované, která se v průběhu trestního řízení dopustila další trestné činnosti, a to ve velmi krátké době po úmrtí svého syna. Za tuto trestnou činnost již byla odsouzena,“ upozorňuje žalobkyně.

Stání zástupkyně se tak v červnu rozhodla podat proti zastavení trestního stíhání stížnost ke Krajskému soudu v Praze a pro obžalované stále požaduje podmíněný trest. Krajský soud jí nyní vyhověl a trestní stíhání rodičů obnovil. Případ tak znovu posoudí mělnický okresní soud.