Čeští záchranáři, kteří pomáhali v Bejrútu, se vrátili do Prahy. Nyní zamíří do karantény

Záchranářský tým, který minulý týden odletěl do Libanonu jako součást mezinárodní pomoci po výbuchu v Bejrútu, se vrátil do Česka. Odpoledne dosedlo na vojenské letiště v pražských Kbelích první z letadel, které přepravovalo tým českých hasičů a jejich vybavení. Druhé přiletí později. V libanonské metropoli pomáhali záchranáři s hledáním lidí v troskách po výbuchu. Hasiče nyní kvůli pandemii koronaviru čeká dvoutýdenní karanténa.

Česko v úterý zároveň do Bejrútu dopravilo jako dar zdravotnické pomůcky. Materiál za 1,8 milionu korun tam poslala ve zdravotně-humanitárním programu MEDEVAC Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Jde například o ochranné overaly, respirátory, ústenky, rukavice, obinadla či jehly. Přijetí daru schválila libanonská vláda.

Součástí zásilky do Libanonu byla i nemocniční lůžka Linet, která Libanonu věnuje české ministerstvo zahraničí. Resort ve spolupráci s Asociací výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků poslal do země také šicí sety, fixátory, dlahy a další zdravotnické potřeby.

Specialisté do Libanonu odletěli ve středu

Exploze v bejrútském přístavu si minulé úterý vyžádala nejméně 160 obětí na životech a na šest tisíc  zraněných. Čtyři desítky českých specialistů byly vyslány na vyprošťování zavalených lidí minulou středu.

Ve skupině byli i kynologové se psy, statik či lékař. Do pátrání po lidech byli nasazeni se zpožděním ve čtvrtek, a to kvůli průtahům ze strany libanonské armády. V pátrání po lidech v troskách pomáhaly vedle Čechů i další zahraniční týmy.

Odhaduje se, že příčinou neštěstí byl požár, jenž zapálil výbušný dusičnan amonný, který byl v přístavu uskladněn od roku 2013.