V zahraničních misích má příští rok působit 900 českých vojáků, velká část z nich v Africe

Čeští vojáci po návratu z mise v Mali slavnostně nastoupili k předání ocenění v Přáslavicích na Olomoucku. V africké zemi působili proti islámským radikálům. Podle generálmajora Josefa Kopeckého by mělo příští rok v zahraničních misích působit zhruba devět stovek českých vojáků, většina z nich v Africe.

Vojáci ze 72. mechanizovaného praporu dostali ocenění za zahraniční vojenskou službu. Na mezinárodní misi v Mali pomáhali při výstavbě a výcviku malijské armády, která bojuje proti islámským radikálům. Česká republika má v misi 120 vojáků.

Velení v Mali v červnu převzala právě česká armáda, která se tak poprvé v historii postavila do čela mezinárodní vojenské mise. Brigádní generál František Ridzák bude v Mali půl roku velet více než 700 vojákům z dvou desítek zemí.

Proti radikálům v Mali zasahovali čeští vojáci například na jaře 2016, kdy ozbrojenci se samopaly napadli velitelství evropských sil v hlavním městě Bamaku nebo v červnu 2017, kdy radikálové zaútočili na turistické letovisko a zabili dva lidi.

Masivní nasazení českých vojáků v Sahelu

„Počítáme s počtem zhruba 900 vojáků nasazovaných v příštím roce do zahraničních operací. Naše pozornost se teď stočila hlavně na Afriku, na oblast Sahelu. Tam bude asi jedno z nejmasivnějších (nasazení),“ uvedl Kopecký.

Plán na příští rok podle Kopeckého počítá také s vysláním českých vojáků do Lotyšska, Litvy a Afghánistánu. „K tomu jsou ještě další menší operace, jako třeba Inherent Resolve v Iráku, kde rovněž máme svoje vojáky,“ uvedl Kopecký

Mandát na působení českých vojáků v několika zahraničních misích pro léta 2021 a 2022 je podle Kopeckého už předložený vládě a na podzim by jej měl projednat parlament.