Záleží na všech životech, heslo Black Lives Matter je rasistické, řekl prezident Zeman

Heslo amerických protestů Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) je podle českého prezidenta Miloše Zemana rasistické. Záleží totiž na všech životech, zdůraznil. Hlava státu to řekla v projevu ke Dni nezávislosti Spojených států, který přednesla v rezidenci amerického velvyslance v Praze. Zeman také v projevu kritizoval názorové vůdce spojené s protesty.

Nepokoje, které zmítají americkými městy, považuje český prezident za jeden z útoků na nezávislost občanů, kterým podle něj čelí společnosti v Česku i Spojených státech. Kritizoval nepokoje v ulicích, ničení soch i zapalování aut. „Říkám, že slogan Black Lives Matter je rasistický, protože záleží na všech životech,“ prohlásil v anglicky předneseném projevu. Na jeho začátku avizoval, že bude „mírně nezdvořilý“.

Prezident také kritizoval názorové lídry amerických protestů a chování demonstrantů. Společnosti v USA i Česku si podle něj potřebují zachovat svou svobodu k vytváření názorů a zdravý rozum. „Totéž se týká i takzvaných názorových vůdců. Nepotřebuji žádné nové velké bratry, nepotřebuji žádné nové názorové vůdce,“ prohlásil Zeman.

Hnutí Black Lives Matter se podílí na organizování protestů proti rasismu a policejní brutalitě, které vyvolala květnová smrt George Floyda po nepřiměřeném policejním zákroku. Policista mu klečel téměř devět minut na krku, přestože si Floyd stěžoval, že nemůže dýchat. Protesty se po Spojených státech konaly i v řadě dalších zemí.

King mluvil v souvislosti s pandemií o velkých obětech

Americký velvyslanec Stephen King se ve svém projevu věnoval vztahům obou zemí v době poznamenané pandemií covidu-19. „Udělali jsme velké oběti, ale už dnes cítím, že nejhorší je za námi a začal proces rekonstrukce,“ uvedl. Česko podle něj bylo při pandemii jednotné a konalo rychle. „Teď už cítím optimismus ve vzduchu,“ konstatoval.

Oslavy amerického dne nezávislosti se v rezidenci amerického velvyslance zúčastnili kromě prezidenta například i premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Karel Havlíček (za ANO), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nebo pražský arcibiskup Dominik Duka.