Filip se má omluvit bývalému řediteli Národní galerie, usnesl se soud

Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že se šéf komunistů a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip musí omluvit bývalému řediteli Národní galerie Praha (NGP) Jiřímu Fajtovi za výroky, které o něm uveřejnil v souvislosti s Fajtovým koncem v čele galerie. Rozsudek není pravomocný.

„Žaloba směřovala proti Vojtěchu Filipovi, který minulý rok v době, kdy byl Jiří Fajt odvolán exministrem Antonínem Staňkem (ČSSD) z funkce ředitele NGP, otiskl článek v Haló novinách a poté si ho umístil i na svůj facebookový profil. V něm nevybíravým způsobem obvinil pana Fajta ze tří věcí,“ uvedl Fajtův právní zástupce František Vyskočil.

Filip v článku psal, že Fajt z pozice ředitele NGP uzavřel autorskou smlouvu sám se sebou a vyinkasoval za to více než milion korun. „Uvedl také, že (Fajt) v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté závazky ve výši desítek milionů korun a že si v roce 2014 měl říci Komerční bance, sponzorovi Národní galerie, o příspěvek ke svému platu ve výši 1,3 milionu korun,“ popsal Vyskočil Filipovy výroky, které byly předmětem žaloby.

Jsou to podle něj nepravdivá skutková tvrzení a Filip pro ně nemůže mít žádný důkaz. „Soud během půl hodiny konstatoval, že Filip k nim nedoložil jediný uchopitelný důkaz a jeho právní zástupce se dovolával pouze na články, které kolují po internetu. Soud rychle vynesl rozsudek a řekl, že ty věci jsou lži,“ uvedl Vyskočil.

Soud podle něj neuznal ani argumentaci žalované strany, že když je někdo osobou veřejného zájmu, že takové odsudky musí strpět. „Je opakovaně judikované, že ani osoba veřejného zájmu nemusí trpět to, že někdo o ní lže,“ doplnil. Filip řekl, že verdikt nebude komentovat, protože nejde o pravomocné rozhodnutí.

Fajtův pád a spor o obsazení resortu

Fajta z čela NGP odvolal tehdejší ministr kultury Staněk loni na jaře. Svůj krok zdůvodnil údajnými hospodářskými pochybeními tehdejšího ředitele Národní galerie. Fajt obvinění opakovaně odmítal, postavily se za něj desítky ředitelů zahraničních muzeí a tisíce lidí v tuzemské petici. Staněk podal na Fajta dvě trestní oznámení, která policie letos odložila. Stát se následně prostřednictvím Staňkova nástupce Lubomíra Zaorálka (ČSSD) Fajtovi omluvil.

Odvolání Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa přispělo k už tak ne příliš silné pozici Staňka ve vládě. Sága výměny ministra kultury pak trvala více než čtvrt roku a sociální demokraté kvůli ní zvažovali konec koalice. Staněk za odvolání obou šéfů sklidil velkou kritiku od odborníků i politiků a ke konci května oznámil odchod. Prezident Miloš Zeman však demisi nepřijal, Staněk by podle něj neměl být trestán za to, že upozornil na závažná ekonomická pochybení. V té době také Filip publikoval svůj článek, který podporoval Zemanův názor.