Vydatný déšť na jihu Čech, bouřky na západní Moravě. Výstraha meteorologů platí až do půlnoci

Až do půlnoci ze středy na čtvrtek platí výstraha meteorologů před bouřkami a vydatným deštěm. Ten může způsobit zvýšení hladin řek v Jihočeském kraji, na Vysočině a Znojemsku, a v oblasti Beskyd. V Jihočeském kraji už v noci na středu vydatně pršelo a hladina řeky Blanice stoupla na první stupeň povodňové aktivity.

Největší srážky z úterka na středu byly na Šumavě a v podhůří Šumavy. „Na Churáňově spadlo čtyřicet milimetrů vody,“ uvedl Jaroslav Hintermüller z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. Dodal, že situace na jihu Čech byla na řadě míst dost odlišná. „Například na severozápadě kraje spadl jen milimetr,“ podotkl.

Hladina Blanice se ve stanici Blanický mlýn zvedla o sedmdesát centimetrů. Právě hranice sto dvaceti centimetrů představuje první stupeň povodňové aktivity. 

Výstraha meteorogů platí v jižních a středních Čechách a v kraji Vysočina, kde meteorologové očekávají padesát litrů vody na metr čtvereční za čtyřiadvacet hodin. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí tam platí od úterního večera do noci ze středy na čtvrtek. Opatrní by měli být zejména řidiči, protože lze očekávat vodu na vozovce.

Podle očekávání pršelo nejvíc na jihozápadě a jihu Čech. Do středečního odpoledne tam z oblohy spadlo i víc než 50 litrů vody na čtvereční metr. Deště a přeháněk už bude v noci a ve čtvrtek ubývat.

V noci už se bude objevovat jenom občasný déšť nebo přeháňky a ve čtvrtek bude v Česku pršet jenom místy a množství deště už by nemělo dramaticky komplikovat situaci na tuzemských řekách. Za celý čtvrtek spadne z oblohy většinou do 20 litrů vody na čtvereční metr.

Aktuálně je první stupeň povodňové aktivity jenom na Blanici a hladiny řek už budou zítra většinou klesat. V noci totiž naprší do patnácti a přes den do deseti milimetrů srážek. Víc to může být v bouřkách, které se s větší pravděpodobností objeví jenom na severovýchodě a při nichž může v krátké době spadnout kolem 35 litrů vody na čtvereční metr.

V dalších dnech pak při přeháňkách naprší přibližně polovina tohoto množství. Jedinou komplikací mohou být silné bouřky, při kterých by opět mohlo spadnout z oblohy v krátké době kolem 35 litrů vody na čtvereční metr.