Hudeček je v kauze Opencard definitivně nevinný. Žalobce se proti rozsudku neodvolal

Bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček a další lidé obžalovaní v kauze Opencard jsou definitivně nevinní, potvrdilo České televizi státní zastupitelství. Žalobce se neodvolal proti březnovému zprošťujícímu rozsudku soudu.

Informaci potvrdil mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala. „Mohu potvrdit, že státní zástupce nepodal řádný opravný prostředek. Po prostudování zprošťujícího rozsudku a celkovém vyhodnocení věci ve všech souvislostech nebyly shledány důvody pro podání odvolání,“ prohlásil.

Podle předešlého tvrzení obžaloby v roce 2012 tehdejší primátor a další lidé neoprávněně zvýhodnili firmu Haguess, někdejšího vlastníka práv k Opencard, kterou magistrát oslovil jako jedinou v rámci jednacího řízení bez uveřejnění. Hudeček, spolu s bývalými radními pro informatiku a dopravu Evou Vorlíčkovou a Josefem Noskem a někdejším šéfem informatiků Janem Teskou, byli nejprve v kauze odsouzeni.

Soudce Alexander Sotolář ale čelí kárným žalobám i policejnímu vyšetřování kvůli zkreslování protokolů z hlavního líčení v neprospěch obžalovaných. Původní státní zástupkyně je pak v jiné kauze stíhána za zneužití pravomoci.

Žalobce se rozhodl bývalého primátora a úředníky z magistrátu obžalovat i po výměně soudce, v polovině března si ale všichni obžalovaní vyslechli osvobozující rozsudek.

„Nejednalo se o svévolné rozhodnutí jedince nebo několika jedinců, ale o rozhodnutí na základě podkladů odborné povahy,“ odůvodnila rozsudek soudkyně Denisa Durdíková. Veškerá magistrátem vyžádaná odborná stanoviska se podle ní shodovala na tom, že i z hlediska ochrany autorského díla nelze oslovit jiný subjekt než Haguess. „Činnost obžalovaných navazovala na činnost předcházející reprezentace hlavního města Prahy,“ podotkla.

Současný proces se netýkal Hudečkova předchůdce ve funkci Bohuslava Svobody (ODS). Jeho stíhání bude pokračovat až po vypršení poslaneckého mandátu.