Kárná žaloba na exsoudce kauzy Opencard. Podle vrchního soudu dezinterpretoval důkazy

Události: Kárná žaloba proti Alexandru Sotolářovi (zdroj: ČT24)

Předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra podal kárnou žalobu na soudce Alexandra Sotoláře kvůli kauze Opencard. Vadí mu, že dezinterpretoval některé důkazy a nerespektoval názor nadřízeného soudu. Sotolář může přijít o funkci předsedy senátu.

Vrchní soud Sotolářovi kauzu pražských radních a karty Opencard odebral letos v srpnu, a to právě kvůli zkreslení či chybné interpretaci některých důležitých důkazů.

Soudci je v kárné žalobě vytýkáno, že coby předseda senátu zasahoval do některých částí protokolů z hlavního líčení, a způsobil tak mimo jiné několikaměsíční průtahy. Na to upozornili ve svém odvolání sami obžalovaní a opakovaně to konstatoval i vrchní soud, když rušil rozsudky Sotolářova senátu, kterými soudce uznal exprimátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a další radní vinnými z porušování povinností při správě majetku.

V protokolu se například vyskytuje věta, kterou Hudeček vůbec nevyslovil, usnesl se Vrchní soud v Praze. „Pokud je někdo tak nedůvěryhodný, že si vymýšlí věci, které nikdo neřekl, překrucuje důkazy, a tedy má nějaký zcela zřejmý záměr, tak si myslím, že pro dobro justice by takový člověk neměl už nikdy soudit,“ zvýšil Hudeček hlas.

 Mluvčí soudu Markéta Puci upřesnila, že Vávra v kárné žalobě navrhuje, aby Nejvyšší správní soud natrvalo zbavil Sotoláře funkce předsedy soudního senátu. Jde o druhé nejpřísnější kárné opatření, které zákon zná. Soudcům lze za kárné provinění uložit také důtku, snížení platu nebo v nejzávažnějších případech odvolání z funkce soudce.

Sotolář před časem přešel k řešení odvolací agendy, jako prvostupňový předseda senátu už pouze dokončuje své dřívější neuzavřené kauzy. Podle informací ČTK se jeho možné kárné provinění začalo u městského soudu prošetřovat právě poté, co mu kauzu Opencard odebral odvolací senát. Pracovníci soudu, kteří zkontrolovali stovky stran protokolů z hlavního líčení, údajně odhalili, že soudce bez zjevného důvodu přeformuloval svědecké výpovědi do upravené podoby.

Případ se týká kontraktů s tehdejším vlastníkem práv k zamýšlené multifunkční kartě Opencard, firmou Haguess. Pražští radní je v dubnu 2012 jednomyslně schválili poté, co jim je doporučila hodnoticí komise. Podle státního zástupce tím Haguess neoprávněně zvýhodnili. Obžalovaní vinu odmítají. Poukazují na to, že projekt Opencard byl dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS) a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak.