Kamil Kuča zůstává v čele královéhradecké univerzity. Prezident ho jmenoval rektorem na další čtyři roky

Prezident Miloš Zeman jmenoval Kamila Kuču rektorem Univerzity Hradec Králové na další čtyři roky s účinností od 1. července. Na Twitteru to oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Kuča univerzitu vede od roku 2016 a na další čtyřleté období jej zvolil akademický senát školy letos v únoru. Byl jediným kandidátem.

Jmenování Kamila Kuči rektorem královéhradecké univerzity ještě podléhá podpisu premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten s největší pravděpodobností rozhodnutí schválí, vláda totiž Kučovo jmenování rektorem podpořila už v pondělí 11. května. Akademický senát Kuču při únorové volbě podpořil 22 hlasy z 24, zvolen byl v prvním kole volby.

Za jeden z nejdůležitějších úkolů pro své další rektorské období označil Kuča přípravu strategie univerzity pro období po roce 2021. Uvedl, že by chtěl docílit regionální univerzity s globálním dopadem. Součástí by mělo být například zkvalitnění výuky, rozšiřování spolupráce se soukromým sektorem nebo zaměření fakult na získávání nových Ph.D. programů nejen v českém, ale i v anglickém jazyce.

Slíbil také, že se bude snažit o zvyšování platů zaměstnanců univerzity a pokračování v prohlubování spolupráce se zahraničními univerzitami. Uvedl, že v prvním období se zaměřil na vědu a internacionalizaci a nyní by se kromě jiného mělo dál zvyšovat zapojení vědeckých pracovníků univerzity do evropských vědeckých projektů.

Vlak je rozjetý, ale mám další věci, které chci dotáhnout do konce.
Kamil Kuča
rektor Univerzity Hradec Králové

UHK vznikla v roce 2000 z Vysoké školy pedagogické. Nabízí studium na čtyřech fakultách, na fakultě informatiky a managementu, přírodovědecké fakultě, filozofické fakultě a pedagogické fakultě. Na univerzitě studovalo k letošnímu 10. únoru 6470 studentů, z nichž 500 je ze zahraničí.

V květnu 2017 univerzita otevřela novou budovu přírodovědecké fakulty za 450 milionů korun. Stavba se stala třetím objektem v univerzitním kampusu Na Soutoku. Univerzita plánuje také modernizaci a rekonstrukci budov v centru města.  

Kuča navazuje na čtyřletou práci

Kuča byl do čela školy zvolen poprvé v únoru před čtyřmi lety ve třetím kole volby, kdy od 30 členů akademického senátu získal 16 hlasů. Do té doby působil na UHK ve funkci prorektora pro tvůrčí činnost a vnější vztahy. Vystřídal Josefa Hynka, který už po dvou funkčních obdobích nemohl na rektora znovu kandidovat. Protikandidátem Kuči byl tehdy proděkan Přírodovědecké fakulty UHK Martin Bílek, který dostal 14 hlasů.

Kuča je významným vědcem v oboru toxikologie. Zabýval se vývojem nových protilátek proti nervově paralytickým látkám a nových léčiv na Alzheimerovu nemoc. Vynalezl taky speciální injektor, který je součástí výstroje vojáků několika zemí, včetně NATO. Injektor funguje proti sarinu a mnoha dalším vysoce toxickým látkám.

  • Narozen 8. února 1978 v Přerově.
  • Absolvent oboru technologie organických látek na pražské VŠCHT (Ing., 2001), Ph.D. v oboru toxikologie na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové (2005), docent (2009) a profesor (2012) v oboru toxikologie.
  • V letech 2002 až 2009 pracoval jako výzkumný a vývojový pracovník na Univerzitě obrany, v letech 2010 až 2012 tam byl proděkanem pro vědeckou činnost. V letech 2006 až 2012 zároveň přednášel na katedře chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. V letech 2012 až 2013 pracoval jako vedoucí Centra transferu biomedicínských technologií ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, kde je od roku 2011 dosud vedoucím Centra biomedicínského výzkumu. Na Univerzitě Hradec Králové působí od roku 2013, nejprve jako prorektor pro tvůrčí činnost a vnější vztahy. Od roku 2016 pak zastává funkci rektora.
  • Zabývá se vývojem nových protilátek (antidot) proti nervově paralytickým látkám a pesticidům a nových léčiv na Alzheimerovu nemoc.
  • Je vynálezcem speciálního injektoru, který je součástí výstroje vojáků několika zemí, včetně NATO. Injektor funguje proti sarinu a mnoha dalším vysoce toxickým látkám.
  • Je řešitelem či spoluřešitelem několika výzkumných projektů a autorem odborných publikací. Vede výzkumný tým, o výsledcích výzkumu v ČR přednáší a informuje na akademické půdě po celém světě.