Muž odsouzený za napadení tenistky Kvitové se obrátil na Nejvyšší soud

Čtyřiatřicetiletý Radim Žondra pravomocně odsouzený za napadení tenistky Petry Kvitové v jejím prostějovském bytě se obrátil na Nejvyšší soud. Muž tak nesouhlasí s trestem 11 let vězení za loupežné přepadení. Informaci potvrdila mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová. Žondra, který vinu popírá, podal dovolání koncem března.

„V případu bylo koncem března podáno dovolání proti pravomocnému rozsudku Vrchního soudu v Olomouci,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová.

Incident se odehrál v prosinci 2016. Podle obžaloby se Radim Žondra dostal do prostějovského bytu tenistky Petry Kvitové pod falešnou záminkou, že jde na revizi kotle. Když mu v koupelně pustila teplou vodu, útočník jí přiložil zezadu na krk nůž, který Kvitová chytila oběma rukama a útočník ji nožem pořezal.

Muž nakonec odešel z bytu s 10 tisíci korunami, které mu žena nabídla. Dvojnásobná wimbledonská vítězka při potyčce s útočníkem utrpěla řezné rány na levé ruce, ve které drží raketu.

Útočníka policisté dopadli v květnu 2018. Krajský soud v Brně nejprve loni v březnu Žondru odsoudil za těžké ublížení na zdraví na 8 let vězení. Vrchní soud v Olomouci, ke kterému se Žondra odvolal, ale trest překvalifikoval na loupež a zvýšil mu ho na 11 let. V obou případech soudy vzhledem k Žondrově předchozí trestné činnosti udělily obžalovanému vyšší trest.

Stěžejním důkazem v případu je výpověď Kvitové, kterou soud hodnotil jako hodnověrnou a zásadní. Kvitová navíc poznala Žondru při rekognicích. Obhajoba jejich zákonnost opakovaně zpochybnila. Žondra vinu popírá a tvrdí, že byl v době činu na stavbě v Napajedlích na Zlínsku.