Zemřela Danuše Táborská. V Československu založila první ARO kliniku

Zakladatelka první anesteziologicko-resuscitační kliniky v Československu Danuše Táborská zemřela ve věku 91 let. V dotyčném oboru byla v roce 1989 jako první žena jmenována profesorkou. V roce 2015 obdržela od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy.

Danuše Táborská zemřela v pondělí. „Rodině a blízkým vyjadřujeme upřímnou soustrast,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Dana Lipovská.

Táborská vystudovala Lékařskou fakultu dnešní Masarykovy univerzity v Brně. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v roce 1983 založila první anesteziologicko-resuscitační kliniku v Československu, jejíž přednostkou byla 16 let.

Prosadila výuku anesteziologie do lékařského studijního plánu

Na Masarykově univerzitě se zasloužila o vznik nových oborů medicíny, například kardiochirurgie a diagnostika mozkové smrti, věnovala se také problematice péče o dárce orgánů a prosadila výuku anesteziologie a intenzivní péče do lékařského studijního plánu.

Táborská publikovala v domácích i zahraničních periodikách, je autorkou řady učebnic a vychovala desítky následovníků. Jedním z nich je i bývalý ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně a současný ředitel znojemské nemocnice Martin Pavlík.

„Paní profesorka Táborská pro mne navždy zůstane nedostižnou osobností s nekonečnou noblesou, znalostmi a přirozenou autoritou. Neumím vyjádřit slovy, jakou poctou a štěstím pro mne bylo pod paní profesorkou pracovat a učit se. Rodině vyjadřuji upřímnou soustrast,“ řekl Pavlík.

  • Táborské u příležitosti 97. výročí vzniku Československa v roce 2015 udělil prezident Miloš Zeman medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy. Za rok 2015 dostala také Cenu města Brna v oblasti lékařské vědy a farmacie.