Plíce poškozené koronavirem mohou zregenerovat kmenové buňky. Brněnské centrum nabídlo přípravek státu

Národní centrum tkání a buněk v Brně vyvíjí přípravek, který lze využít při léčbě pacientů s těžkým poškozením plic, které způsobila nákaza koronavirem. Centrum nabídlo využití kmenových buněk při léčbě těchto pacientů Ústřednímu krizovému štábu České republiky.

Podle výzkumného pracovníka centra Zdeňka Kořístka už vědci o pozitivních účincích mezenchymálních stromálních buňek (UCB MSC) na regeneraci plic po zánětlivém postižení vědí mnoho. U plicní nezralosti malých dětí už se terapie kmenovými buňkami dokonce využívá.

„Jedná se o další střípek do mozaiky, která nám ukazuje, že léčivé přípravky na bázi UCB MSC mohou pomoci v obnově a regeneraci plicních funkcí. A to nejen u malých dětí, kde se již dnes využívají, ale i dospělých, u kterých dochází k závažnému zánětlivému postižení plicní tkáně,“ uvedl Kořístek.

V případě zájmu státu je Národní centrum tkání a buněk připraveno dodat ihned dávky pro pacienty v kritickém stavu s akutním průběhem onemocnění dýchacích cest. Bude-li potřeba, věnuje podle zakladatele centra Michala Zahradníčka množství účinné látky v hodnotě desítek milionů korun.

„Národní centrum tkání a buněk je připraveno v případě zájmu státu dodat ihned dávky pro několik pacientů. Specificky se jedná o akutní respirační distress syndrom způsobený novým koronavirem,“ uvedla Elen Šťastná z centra.

„Buňky připravené k použití jsou uložené v kryoskladu laboratoří centra v Brně,“ uvedl ředitel výzkumu centra Serhiy Forostyak. Buňky byly charakterizované v rámci validačních studií. „V průběhu dvou týdnů můžeme znásobit jejich objem pro další pacienty,“ dodal ředitel centra.

Národní centrum tkání a buněk vzniklo v roce 2009. Je výrobcem inovativních léků na bázi manipulovaných buněk.