V Kuřimi našli leteckou pumu. Policie musela evakuovat obyvatele okolních ulic

Události: Evakuace v Kuřimi kvůli nevybuchlé letecké pumě (zdroj: ČT24)

Policie dnes evakuovala asi tři stovky obyvatel Kuřimi včetně žáků odborné školy kvůli nálezu letecké pumy z druhé světové války. Pumu pyrotechnik pumu deaktivoval a převezl jí k odborné likvidaci na bezpečné místo. Lidé se domů mohli vrátit zpět za více než dvě hodiny.

Asi padesátikilogramovou pumu našel hledač kovů nedaleko ulice U rybníka. „Munici v lese našel hledač kovů v neděli večer, nález ohlásil. Přes noc jsme místo střežili, ráno pak bylo rozhodnuto, že přilehlou část Kuřimi bude třeba evakuovat,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek Malášek.

Evakuace se týkala ulic U Rybníka, Buďárkova, Láznisko a částečně i ulic Podhoří, Křížkovského a Tišnovské. Starosta města Drago Sukalovský řekl, že policie evakuovala i Střední odbornou školu a Střední odborné učiliště. Budovu muselo opustit asi sto osmdesát žáků.


„Evakuaci policie zahájila o půl osmé ráno, ukončena byla kolem desáté hodiny. Pyrotechnik v té době už pumu deaktivoval a naložil do vozu, aby ji převezl k odborné likvidaci,“ řekl policejní mluvčí.

Nálezy staré munice jsou poměrně časté

Nálezy staré munice jsou poměrně časté, někdy je nutná evakuace obyvatel. Loni v polovině října například našli leteckou pumu dělníci při výkopových pracích v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Z průmyslového areálu, v němž se munice našla, tehdy policie evakuovala asi třináct set lidí. Koncem loňského září si nález nevybuchlé letecké pumy z druhé světové války vyžádal v Liberci evakuaci asi pět tisíc lidí.

Policie opakovaně upozorňuje, že každý, kdo nalezne střelnou zbraň, střelivo, munici či výbušninu, je povinný to neprodleně policii oznámit, právě například na linku tísňového volání 158. S nálezem lidé nemají samostatně manipulovat a neodnášet z místa nálezu. Při neodborné manipulaci by mohl nastat výbuch, který by mohl ohrozit lidské životy.