V Milovicích našli dělníci leteckou pumu. Desítky obyvatel okolních domů musely na tři hodiny pryč

Letecká puma v Milovicích (zdroj: ČT24)

Desítky obyvatel Milovic musely v pondělí dopoledne opustit domovy kvůli nevybuchlé letecké pumě, kterou našli dělníci při výkopových pracích poblíž zábavního parku Mirakulum. Park samotný je sice přes zimu zavřený, ale poblíž stojí bytové domy. Evakuace skončila po třech hodinách, když pyrotechnici bombu odvezli.

Stará bomba ležela pod parkovištěm poblíž hlavního vchodu do Mirakula, kde probíhají výkopové práce. Vzápětí se zastavil život v okolí. „Z bezpečnostních důvodů jsme přistoupili k evakuaci osob v dohledu 300 metrů od místa nálezu,“ řekla policejní mluvčí Petra Potočná.

Evakuováno bylo asi sedm desítek lidí. Podle mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody pro ně do Milovic přijel evakuační autobus.

Podle policejního pyrotechnika Karla Koubíka byla letecká puma ve výkopu částečně odkrytá. Stavební stroj, který ji odhalil, ji lehce poškodil v přední části. Pyrotechnici ji potom celou odhalili, vyzvedli a nakonec odvezli k odborné likvidaci. „Převeze se na stálou trhací jámu do Ralska a tam bude odborně zlikvidována,“ řekl Koubík.

Upřesnil, že šlo o padesátikilogramovou pumu používanou za druhé světové války. Bomby tohoto typu po dopadu vybuchnou a zapálí okolí. Nalezené bombě chyběl puma zapalovač. Pyrotechnik míní, že buď při dopadu vypadl, nebo se bomba do Milovic dostala se zavážkou. „Zapalovač je vždy to nejnebezpečnější,“ podotkl.

Vyklizení částí měst kvůli nevybuchlým leteckým pumám – zpravidla ze druhé světové války – nejsou výjimečná. Například loni v Liberci byly evakuovány kvůli bombě nalezené v Doubské ulici tisíce lidí. Fungování města bylo na několik hodin částečně ochromeno, protože v perimetru vyhlášeném pyrotechnikem byla mimo jiné teplárna nebo hasičská stanice.

Ještě rozsáhlejší bylo dočasné vystěhování obyvatel části Plzně. Policie spolu s hasiči odvedla z domovů asi 20 tisíc lidí kvůli nálezu válečné letecké pumy v areálu atletického stadionu ve Vejprnické ulici.