Policie v případu vloupání do domů kolem Prahy podezřívá konkrétní lidi

Události: Policie má u vloupání do domů u Prahy podezření na konkrétní lidi (zdroj: ČT24)

Policie vytipovala v souvislosti se sériovými vloupáními do domů kolem Prahy konkrétní podezřelé. Zadržela v celém kraji několik lupičů, nevylučuje, že je mezi nimi i člen hledané organizované skupiny, oznámil v pátek ředitel středočeské policie Václav Kučera.

Počty případů vykradených domů se začaly zvyšovat od loňského září především v okrsku Praha-venkov jih. Policisté nejdříve oznámili, že vykradačský gang může mít na svědomí přes sto dvacet případů. Později upřesnili, že s vyšetřovanou sérií jich souvisí zhruba polovina. 

Od začátku roku eviduje policie v celém kraji zhruba sto osmdesát vloupání do domů, kolik z nich souvisí se zmíněnou sérií, není jasné. Na samotné Praze-venkov jih eviduje policie od začátku roku 30 vloupání.

ČT24: Nové informace ohledně série vloupání v Jesenici (zdroj: ČT24)

Od začátku roku počty vloupání do domů podle Kučery klesají. „Policie usilovně pracuje, je tam od začátku tohoto roku pokles, jediné, co mohu říci, že máme určitě podezření na konkrétní osoby,“ řekl Kučera.

Policie podle něj každoročně zadrží řadu lupičů, kteří domy na území kraje vykrádají. Několik jich zadržela i letos. „Můžeme z toho usuzovat, že někdo z nich páchá i tuto sériovou činnost,“ uvedl Kučera.

Podrobnosti ale policie nesdělila. „Cílem policie je ty pachatele dopadnout a cílem této tiskové konference není je upozornit na to, co na ně policie má,“ uvedl k tomu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Starostové jsou situací znepokojení. Jesenice se obrátila se žádostí o pomoc právě na ministra vnitra Hamáčka. V otevřeném dopise ho požádala o zvýšení počtu policistů v regionu kolem Prahy. K výzvě se připojilo pět desítek starostů, lidé také podepisují petici.

Hamáček starostům vzkázal, že policie maximálně posílila stavy a dělá vše pro dopadení pachatelů. V lokalitách, kde zloději loupili, zatím stále zůstávají hlídky. Pomáhají kolegové z jiných krajů i nováčci.

„Od prvního února letošního roku je nastavený mechanismus těch uvedených krajů, kdy po základní odborné přípravě, po nástupní policejní škole, jdou na tři měsíce všichni policisté posilovat uvedené útvary,“ upozornil policejní prezident Jan Švejdar.