Vítr bude Českem cloumat až do středečního večera. Meteorologové prodloužili výstrahu

Události: Bouře Sabina se nad Českem sice už prohnala, silný vítr ale zůstává (zdroj: ČT24)

Česko se dál potýká s bouří Sabina. Situace není tak dramatická jako v pondělí, bez elektřiny zůstává několik tisíc domácností, dílčí omezení nadále platí na železnici a vítr komplikuje také automobilovou dopravu – pád stromu ráno blokoval i dálnici D3 ve směru na České Budějovice. Podle meteorologů má vítr slábnout až ve středu večer.

POČASÍ

Silný západní vítr proniká do střední Evropy s chladným oceánským vzduchem s doprovází bouři Sabina. Meteorologická výstraha před silným větrem platí až do středeční šesté večerní pro celou republiku, a i když má oproti předchozímu varování nižší intenzitu, na Milešovce ještě v úterý ráno naměřili nárazy o 111 kilometrech v hodině – v nížinách se pohybovaly kolem sedmdesáti.

Během úterý má rychlost větru dosahovat 55 až 90 kilometrů za hodinu, na horách až 110 kilometrů za hodinu, a protože se srážky  – zdá se – mění ve sněžení, mohou se tvořit i sněhové jazyky. Na Moravě a ve Slezsku se čeká klidnější povětří než v Čechách.

Jak doplňuje meteorolog ČT Vladimír Piskala, čerstvý vítr bude zemí vát i v noci na středu s nárazy pod šedesát kilometrů v hodině a „znovu se rozfouká během dne, kdy očekáváme, že by nárazy i v nížinách mohly být do sedmdesáti kilometrů“. Na horách může jít až o devadesátikilometrové nárazy. 

Oproti bouřnému pondělku by se ale situace mohla zvolna uklidňovat, čemuž nasvědčují i hlášení z dopravy či oznámení energetiků.

Předpověď slábnutí větru
Zdroj: ČT24

DOPRAVNÍ KOMPLIKACE

Na železnici bylo v pondělí třeba přerušit provoz na 132 tratích, nyní Správa železnic informuje, že se provoz na drtivé většině podařilo obnovit. Přerušení nebo omezení spojení zůstává asi na desítce z nich, především na jihu.

Z Českých Budějovic se zastavil provoz na trati do Českých Velenic a Gmündu v Rakousku, vlaky byly nahrazeny autobusy. Na trati mezi Budějovicemi a Horním Dvořištěm je provoz obnoven, z Horního Dvořiště do rakouského Summerau je ale provoz přerušen.

Pád stromu do kolejiště zablokoval provoz vlaků ze Slavonic do Dačice, z Chodové Plané do Mariánských Lázní či mezi Dobříší a Mníškem pod Brdy. Vlaky se zastavily i mezi Jindřichovým Hradcem a Kamenným Malíkovem, Vraným nad Vltavou a Zbraslaví a dalších tratích.

Jižní Čechy, které pondělní řádění bouře Sabina postihlo nejvýrazněji, se pak budou s následky vypořádávat ještě ve čtvrtek, a to na šumavské trati mezi Rybníkem a Lipnem, kde je popadaných stromů a strhaného vedení tolik, že se provoz nepodaří obnovit ani ve středu.

Dopravní komplikace trvají i na silnicích. Strom, který spadl na dálnici D3 u Soběslavi na Táborsku, ráno zablokoval oba pruhy ve směru na České Budějovice. Do stromu narazila dvě auta, nikdo nebyl zraněn. Policisté odkláněli dopravu, po hodině se provoz podařilo obnovit. 

Letiště Václava Havla eviduje jen jeden zrušený zpáteční let do Amsterdamu – zatímco v pondělí jich bylo zrušeno deset. V metropoli si vítr vynutil odstávku přívozu mezi Císařským ostrovem a Trojou.

Silné nárazy zastavily taky oba úseky kabinové lanovky na Sněžku a mimo provoz se dostaly i některé lanovky ve Špindlerově Mlýně. Horská služba vydala v souvislosti se sněžením a silným větrem varování před sněhovými návějemi na hřebenech. V lavinových lokalitách stále platí druhý nejnižší stupeň z pětibodové škály. Před pohybem v lesích varuje Správa Krkonošského národního parku. Hrozí pády větví i celých stromů.

Následky bouře Sabina na Českokrumlovsku
Zdroj: Václav Koblenc/ČTK

OHROŽENÍ ŽIVOTA

Přechod Sabiny přes české území si v pondělí vyžádal i jednu oběť, když kvůli stromu spadlému na silnici zemřel při dopravní nehodě na Sokolovsku muž. Závažné zdravotní komplikace pak počasí sekundárně způsobilo v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku.

V pondělí večer v místním hostinci kvůli výpadku proudu zapnuli elektrocentrálu a šest osob se otrávilo únikem oxidu uhelnatého. Záchranáři je převezli na ošetření do havlíčkobrodské nemocnice. „Aktuálně jsou dle lékařů všichni mimo ohrožení života. Jeden pacient je na oddělení ARO, tři pacienti jsou na jednotkách intenzivní péče. Zbytek je na standardním oddělení,“ řekla nemocniční mluvčí Petra Černo.

DODÁVKY ELEKTŘINY

Z pohledu energetiků panovala v Česku nejhorší situace v pondělí odpoledne, kdy se bez proudu ocitlo tři sta tisíc domácností a energetici museli vyhlásit kalamitu v deseti krajích. V úterý večer zůstává v Česku bez elektřiny zhruba 7500 odběrných míst. Energetici předpokládají, že ještě během úterního večera budou dodávky pro většinu odběratelů obnoveny. 

ČEZ v úterý v 15 hodin odvolal kalamitní stav v části pěti krajů, kde ještě platil. Ve své síti k 19. hodině evidoval přibližně 4800 odběrných míst bez proudu. Z toho nejvíce míst připadalo na Středočeský kraj, a to 2300, dodala mluvčí společnosti Soňa Holingerová. 

Nejvíce odběratelů bez elektřiny bylo v úterý dopoledne v síti společnosti ČEZ v Libereckém kraji, kde energetici pracovali na obnovení dodávky 6300 odběratelům. V podvečer bylo bez proudu už jen zhruba 300 domácností. 

Distributor E.ON v úterý dopoledne odvolal kalamitní stav v Jihomoravském kraji a v poledne ve své distribuční části Kraje Vysočina i některých oblastech Jihočeského kraje. Po 18. hodině zůstával v síti E.ON kalamitní stav pouze na Českokrumlovsku, informovala mluvčí firmy Božena Herodesová. Celkem E.ON v podvečer evidoval zhruba 2700 míst bez elektřiny. 

ZÁSAHY HASIČŮ

Náročnost přechodu bouře Sabina přes Česko ukazují i statistiky. Kvůli pondělnímu povětří měli hasiči 5018 výjezdů, což je třicetinásobek dlouhodobého denního průměru. Takzvaných technických zásahů bývá průměrně 162 za celý den.

„Nejčastěji vyjížděli k odstraňování popadaných stromů a větví, ať už na komunikace, železnici, auta, domy nebo dráty elektrického vedení, také spolupracovali s pracovníky pohotovostních služeb, kteří obnovovali elektrické vedení. Dále zajišťovali uvolněné plechy na střechách, upevňovali či odstraňování billboardy, cedule nebo poutače,“ uvedla mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Studená.

Na likvidaci pondělních událostí se podílelo 6557 hasičských jednotek, více než polovina byly jednotky dobrovolných hasičů. V odstraňování následků silného větru pokračovali i v úterý, k 18:00 v souvislosti se silným větrem zasahovali téměř u 1457 případů. 

Události: Škody po bouři Sabina (zdroj: ČT24)