TÉMA

Sabina

Bude Wiltrud silnější než Sabina? A kdy skončí nadprůměrně teplé počasí v Česku?

Od pátku se v Česku znovu rozfouká. Nárazy větru na horách dosáhnou ale maximálně hodnot kolem 70 kilometrů v hodině, tedy výrazně slabších než při Sabině. Jinak to ale bude na severozápadě Evropy. Nejsilnější má být vítr znovu nad Britskými ostrovy. Přitom právě tam se pořád ještě vypořádávají s následky ničivé bouře Dennis, upozorňuje meteoroložka Alena Zárybnická.
19. 2. 2020|

Lesníci začínají hlásit škody po bouři Sabina. Státní podnik má téměř milion poškozených stromů

Extrémně silný vítr nadělal začátkem týdne v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) škody za 250 milionů až 300 milionů korun. Vítr podniku poničil asi 950 tisíc metrů krychlových dřeva, což představuje přibližně 950 tisíc stromů. V Krkonošském národním parku (KRNAP) poškodila bouře asi pět tisíc metrů krychlových dřeva.
13. 2. 2020|
Počasí

Sabina se loučí, škody sčítají lesníci i pojišťovny. Jen Šumava přišla o 50 tisíc stromů

Vítr v Česku zeslábl. V šest hodin večer přestala platit výstraha meteorologů, která kvůli nebezpečným poryvům platila od neděle. Energetikům se během dne podařilo obnovit dodávky do stovek domácností, které byly ještě ráno bez proudu. Pojišťovny a také lesníci zatím upřesňují škody. Správa Národního parku Šumava odhadla, že bouře poničila 50 tisíc stromů, což je srovnatelné s bouří Herwart z roku 2017 a podstatně méně než po orkánu Kyrill.
12. 2. 2020Aktualizováno12. 2. 2020, 17:59|

Vítr za minutu poškodil padesát domů. Rohozná se snaží vzpamatovat z bouře Sabina

Druhý den se v Rohozné na Jihlavsku potýkají s odklízením následků vichřice Sabina. Jen na obecním majetku způsobil pondělní silný vítr škodu okolo tří milionů korun. Poškodil takřka 50 nemovitostí včetně rodinných domů, hospodářských budov a hasičské zbrojnice. Meteorologové nevyloučili, že mohlo jít o tornádo. Ve prospěch poškozených rodin chce obec vypsat veřejnou sbírku.
11. 2. 2020|
Počasí

Vítr bude Českem cloumat až do středečního večera. Meteorologové prodloužili výstrahu

Česko se dál potýká s bouří Sabina. Situace není tak dramatická jako v pondělí, bez elektřiny zůstává několik tisíc domácností, dílčí omezení nadále platí na železnici a vítr komplikuje také automobilovou dopravu – pád stromu ráno blokoval i dálnici D3 ve směru na České Budějovice. Podle meteorologů má vítr slábnout až ve středu večer.
11. 2. 2020Aktualizováno11. 2. 2020, 19:48|

Sabina si v Česku vyžádala jednu oběť, kalamita trvá v deseti krajích

Česko zasáhla bouře Sabina čili Ciara doprovázená nebezpečně prudkým větrem. I když v pondělí odpoledne přestala platit výstraha na silný vítr s extrémním stupněm nebezpečí, stále silně fouká a například na jižní Moravě výpadků elektřiny v podvečer přibylo. Energetici vyhlásili kalamitní situaci v deseti krajích, počet domácností bez elektřiny ale začal klesat – z více než čtvrt milionu v pondělí odpoledne jich večer zůstávalo bez proudu 127 tisíc. Sabina zkomplikovala silniční a železniční dopravu a podle policistů silný vítr zavinil smrtelnou nehodu na Sokolovsku.
9. 2. 2020Aktualizováno10. 2. 2020, 22:05|

Sabina bude odeznívat pomalu

V pondělí Česko zasáhla bouře Sabina a na celém území způsobila značné škody, zkomplikovala dopravu a vyžádala si i lidskou oběť. Od pondělního podvečera už platí výstraha nízkého stupně nebezpečí, vítr totiž bude nadále slábnout, přesto může v nárazech stále dosáhnout až 90 kilometrů v hodině.
10. 2. 2020|

Jak získat pojistné po vichřici? Pozor na datum smlouvy

Pojišťovny už v této chvíli mají hlášeny desítky škod, které za sebou nechává řádění větru. Ten v Česku na mnoha místech přesáhl síly orkánu a meteorologové před ním dále varují. Vzniklé škodné události je každopádně potřeba hlásit příslušné pojišťovně vždy co nejdříve po jejich nafocení. Na aktuální situaci a na to, jak správně postupovat, se web ČT24 zeptal pojišťoven.
10. 2. 2020Aktualizováno10. 2. 2020, 15:53|

Po řádění orkánu v Evropě zůstalo nejméně pět mrtvých, na frankfurtský dóm se zřítil jeřáb

Silná bouře, která zasáhla Evropu, si vyžádala nejméně pět obětí. Dvě ženy zemřely v Polsku, po jedné oběti hlásí Velká Británie, Švédsko a Slovinsko. Německo má pět zraněných. Ve Frankfurtu rameno jeřábu spadlo na tamní dóm, jemuž poškodilo střechu. Deutsche Bahn postupně obnovují dálkovou železniční dopravu, lidé ale musejí počítat se zpožděním. Aerolinky v Německu zrušily na osm set letů.
10. 2. 2020Aktualizováno10. 2. 2020, 14:16|

Českem prochází série front. Meteoroložka vysvětluje, co se právě děje s počasím

Česká republika pociťuje následky „bombové cyklóny“, která vznikla v pátek v Severní Americe. Prudký vítr se už prohnal přes západní Evropu a v noci na pondělí dorazil do Česka. A kvůli otáčení v tlakové níži Českem prochází série front, upozorňuje meteoroložka Taťána Míková.
10. 2. 2020Aktualizováno10. 2. 2020, 12:39|