Po řádění orkánu v Evropě zůstalo nejméně pět mrtvých, na frankfurtský dóm se zřítil jeřáb

Zpravodaj ČT Jonáš: Stromy na řadě míst v Německu zatarasily silnice (zdroj: ČT24)

Silná bouře, která zasáhla Evropu, si vyžádala nejméně pět obětí. Dvě ženy zemřely v Polsku, po jedné oběti hlásí Velká Británie, Švédsko a Slovinsko. Německo má pět zraněných. Ve Frankfurtu rameno jeřábu spadlo na tamní dóm, jemuž poškodilo střechu. Deutsche Bahn postupně obnovují dálkovou železniční dopravu, lidé ale musejí počítat se zpožděním. Aerolinky v Německu zrušily na osm set letů.

Matka a dcera přišly o život v polském lyžařském středisku Bukowina Tatrzańska na jihu země, když je na parkovišti zasáhla padající střecha. Další dvě osoby utrpěly zranění. Nejméně jednoho mrtvého si vyžádala bouře ve Švédsku. V neděli večer se tam se dvěma rybáři převrátil na jezeře člun, jeden z mužů zahynul a po druhém záchranáři pátrají.

Další dva muži, řidiči na severu Slovinska a na jihu Anglie, přišli o život, když jejich automobily zasáhly padající stromy.

Bouři doprovázel místy vítr o síle hurikánu s vydatným deštěm. Ve Frankfurtu vichr vyvrátil rameno jeřábu tak nešťastně, že poničilo střechu místního dómu. Výše škody zatím není jasná. Jeřáb bude muset rozmontovat specializovaná firma.

V Severním Porýní-Vestfálsku dosud bouře způsobila zjevně menší škody, než se očekávalo, uvedla DPA. Několik lidí utrpělo zranění, mrtví však hlášení nejsou. Ve většině případů se zásahové jednotky potýkaly s vyvrácenými stromy. V některých obcích vypadl proud.

Poničený frankfurtský dóm
Zdroj: DPA/Boris Roessler/ČTK

Padající stromy zranily několik lidí

Ve městě Mülheim an der Ruhr měli velké štěstí dva lidé v jedoucím automobilu, na jehož zadní část spadl 25 metrů vysoký strom. Vozidlo dostalo smyk a skončilo v příkopu. Dvojice utrpěla lehká zranění.

Těžce zraněn byl také šestnáctiletý mladík, na kterého v lese u Paderbornu v Severním Porýní-Vestfálsku spadla větev stromu. Podle DPA utrpěl poranění hlavy.

Orkán vážně zranil dva lidi v Saarbrückenu na západě Německa, když se na ně vyvrátil strom. Život jednoho z nich je v ohrožení.

V Essenu lehce zranila 47letou ženu padající břidlicová taška ze střechy. Ve městě Kleve u hranic s Nizozemskem sjela z vozovky mladá řidička. Protože se bála, že sklouzne do příkopu, neodvážila se sama vystoupit a přivolala hasiče.

Jen v Cáchách a okolí vyjížděly zásahové síly do 1:00 SEČ k 432 případům. Většinou šlo o povalené stromy. 

Bouře Sabina udeřila u Hamburku
Zdroj: DPA/ČTK/Daniel Bockwoldt

Jedním z nejcitelnějších důsledků řádění orkánu jsou omezení v dopravě, zejména železniční. Německá železniční společnost Deutsche Bahn kvůli větru, který místy dosáhl rychlosti až 180 kilometrů za hodinu, přechodně zastavila dálkovou železniční dopravu na území celé spolkové republiky. Zrušeny byly i přímé železniční spoje mezi Berlínem a Prahou. Provoz je postupně obnovován od pondělního dopoledne.

Problémy orkán přináší i v letecké, silniční či lodní dopravě. Rušení zhruba osmi set letů postihlo i největší německá letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, Mnichově nebo Berlíně.

Přes Evropu se žene bouře Sabine. Podívejte se, jak vítr od nedělního večera až do pondělního poledne postupoval (zdroj: ventusky.com)

Živel udeřil i na další země západní Evropy

Už v neděli zasáhla bouře Spojené království. Varování před bleskovými povodněmi platilo na dvou stech místech v Británii. V Londýně nabíraly vlaky kvůli poruchám na tratích hodinová zpoždění. Londýnská letiště zrušila dohromady stovky letů. Letadla, která už byla ve vzduchu, měla potíže s přistáním. 

Největší rychlost větru - 150 kilometrů za hodinu - zaznamenali ve vesnici Aberdaron ve Walesu. I v pondělí stále platí přes 170 vydaných varování před záplavami, ohrožen je zejména sever Anglie i jižní pobřeží. V neděli večer zůstávalo bez elektřiny 62 tisíc domácností.

Meteorologové také varovali před hrozícími sněhovými bouřemi, stále silným větrem a námrazou, které by mohly Británii zasáhnout v příštích třech dnech. V některých oblastech by mohlo napadnout až 20 centimetrů sněhu.

Bouře zasáhla rovněž Francii a země Beneluxu. Pařížské úřady vyzývaly místní obyvatele i turisty, aby nevycházeli z domů. Francouzská meteorologická služba v neděli večer vydala oranžovou, tedy druhou nejvážnější výstrahu pro 42 departementů a varovala před vysokými „záplavovými vlnami“ na pobřeží.

Bez elektřiny se ocitlo na 130 tisíc domácností. „Naše týmy jsou v terénu a snaží se situaci vyřešit,“ oznámil ve svém prohlášení provozovatel elektrické sítě Enedis.

V Belgii vítr o rychlosti až 130 kilometrů v hodině vyvrátil desítky stromů a na několika místech přerušil elektrické vedení. Místy nabíraly vlaky velké zpoždění, v Bruselu v neděli večer a v pondělí ráno nejezdila část městské dopravy. Výstraha před silným větrem platí v Belgii i nadále, ačkoli nárazy proti noci mírně polevily a obloha nad metropolí se vyjasnila..

Bouře, která se přihnala do Evropy, se v různých zemích jmenuje jinak. V Německu je to Sabine, ve Velké Británii, Nizozemsku nebo Irsku Ciara.

Se jménem Ciara přišel britský meteorologický ústav. Odborníci vybírají pro bouře jednoduchá jména, aby to usnadnilo komunikaci s veřejností.

V Německu je od roku 2002 možné, aby si lidé názvy tlakových níží a výší za poplatek „rezervovali“ u Ústavu meteorologie berlínské Svobodné univerzity. Objednat si jméno pro tlakovou výši stojí asi 356 eur (8913 korun), pro níži necelých 237 eur (5934 korun). Letos nesou níže ženská jména, název současné bouře pochází od jisté Sabine Kaufmannové.

S nápadem dávat tlakovým nížím a výším jména přišla v Německu v roce 1954 tehdejší studentka a pozdější hlasatelka předpovědi počasí Karla Wegeová. Navrhla, aby níže nesly ženská jména, výše mužská.

Tento zvyk se udržel do roku 1998, kdy narazil na odpor feministek. V reakci na to meteorologové používání mužských a ženských jmen pro označování tlakových výší a níží střídají.

Orkán Ciara
Zdroj: Reuters

S živlem se potýkají rovněž severské země. Ve Švédsku a v Norsku bouře silně narušila dopravu, v neděli i v pondělí musela být zrušena řada letů a nevyjelo mnoho trajektových a vlakových spojů. Až do půlnoci byl kvůli silnému vichru mimo provoz most přes úžinu Öresund, který spojuje Dánsko se Švédskem.