TÉMA

Benelux

Američané zasáhli proti tajné čínské policejní stanici v New Yorku. Ztěžovala život disidentům

Agenti americké FBI zatkli dva muže, kteří podle nich v čínské čtvrti v New Yorku provozovali tajnou čínskou policejní stanici. Podle žalobců sledovali na rozkaz Pekingu disidenty a zasahovali proti nim.
18. 4. 2023|

Dovoz ruského plynu do Česka v lednu klesl na nulu, uvedl Síkela

Dovoz plynu z Ruska do České republiky klesl během ledna na nulu. Stát ho nahradil dovozem z Norska a zkapalněným plynem LNG z Nizozemska a Belgie. K omezení závislosti na Rusku pomohly i úspory ve spotřebě. Na Twitteru to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). V posledních pěti měsících klesl podíl dovozu ruského plynu do Česka na 2,2 procenta, v předchozích letech činil kolem 97 procent. Ze Síkelova vyjádření není zřejmé, zda předpokládá nulový dovoz ruského plynu i v dalších měsících.
18. 2. 2023|

Nizozemsko chce kvůli emisím zavřít nebo redukovat desítky tisíc farem. Zemědělci protestují

Záměr snížit emise dusíku může proměnit nizozemské zemědělství. Podle tamního ministerstva financí zasáhne redukce stád polovinu z padesáti tisíc farem. Chovatelé dobytka protestují a žádají, aby vláda v dusíkové politice zohlednila moderní postupy a zapojila další sektory. Nizozemsko je totiž druhým největším vývozcem zemědělských produktů na světě.
23. 7. 2022|

„Monument“ a „stroj na kompromisy“. Lídři zemí EU se na summitu rozloučili s Merkelovou

Přesně poloviny z 214 dosavadních summitů Evropské unie se zúčastnila odcházející německá kancléřka Angela Merkelová, s níž se v Bruselu rozloučili lídři ostatních unijních zemí. Podle mnoha kolegů byla kancléřka často ústřední postavou jednání, když moderovala řadu sporů a pomáhala najít kompromis. Šéf unijních vrcholných schůzek Charles Michel podle jednoho z činitelů prohlásil, že summity bez ní budou jako Paříž bez Eiffelovy věže či Řím bez Vatikánu.
22. 10. 2021|

Z La Palmy přivál oxid siřičitý. Ve velkých výškách je ho až pětsetkrát víc

Erupce sopky na Kanárských ostrovech přinesla nad Česko vysoké koncentrace oxidu siřičitého. Je v atmosféře vysoko, přesto mohou vznikat kyselé deště.
27. 9. 2021|

Extrémních jevů bude v Evropě kvůli klimatickým změnám přibývat, říká meteorolog

Extrémní deště následované katastrofálními a mimořádně tragickými povodněmi, které v minulém týdnu zasáhly Německo a částečně i země Beneluxu, víkendové povodně na severním návětří Alp, ale i prudké bouřky s přívalovými dešti v Česku nebo na Slovensku. To jsou události, kterými počasí minulý týden potrápilo střední Evropu. A samozřejmě vyvolalo nejednou i otázku, jak moc tyto extrémní projevy dění v atmosféře můžou souviset se změnou klimatu, ke které rozhodující měrou přispívá činnost člověka.
20. 7. 2021|

Zdravotní kontroloři se zabývají výtěrovými tyčinkami z Číny. Zkoumají materiál i obaly

Státní ústav pro kontrolu léčiv přezkoumává uvedení čínských výtěrových tyčinek na český trh. Podle některých znalců nesplňují zákonné podmínky, na obalech totiž chybí základní informace. Experti nemají jasno ani o materiálech použitých k jejich výrobě. V Česku zdravotníci denně odebírají v průměru kolem čtyřiceti tisíc vzorků, často právě i spornými čínskými tyčinkami.
9. 11. 2020|

Nizozemci protestují proti letišti u Lisabonu kvůli ochraně břehoušů. „Nejsou hloupí a přizpůsobí se,“ vzkazuje Portugalsko

Přes dvacet tisíc Nizozemců protestuje proti výstavbě letiště u Lisabonu. Podle signatářů petice ranveje ohrozí břehouše černoocasé, nizozemské národní ptáky, kteří v portugalské přírodní rezervaci zastavují na svém tahu z Afriky do Beneluxu.
19. 2. 2020|

Po řádění orkánu v Evropě zůstalo nejméně pět mrtvých, na frankfurtský dóm se zřítil jeřáb

Silná bouře, která zasáhla Evropu, si vyžádala nejméně pět obětí. Dvě ženy zemřely v Polsku, po jedné oběti hlásí Velká Británie, Švédsko a Slovinsko. Německo má pět zraněných. Ve Frankfurtu rameno jeřábu spadlo na tamní dóm, jemuž poškodilo střechu. Deutsche Bahn postupně obnovují dálkovou železniční dopravu, lidé ale musejí počítat se zpožděním. Aerolinky v Německu zrušily na osm set letů.
10. 2. 2020Aktualizováno10. 2. 2020, 14:16|

Invaze asijských slunéček. Obsypaly světlé fasády domů, snaží se přezimovat v lidských obydlích

Domácnosti po celé České republice čelí invazi nepůvodního druhu hmyzu – asijských slunéček východních. V těchto dnech hledají u lidí ochranu před zimou.
16. 10. 2019|