Američané zasáhli proti tajné čínské policejní stanici v New Yorku. Ztěžovala život disidentům

Události: Tajná čínská policie v New Yorku (zdroj: ČT24)

Agenti americké FBI zatkli dva muže, kteří podle nich v čínské čtvrti v New Yorku provozovali tajnou čínskou policejní stanici. Podle žalobců sledovali na rozkaz Pekingu disidenty a zasahovali proti nim.

Na podobné aktivity už dřív poukazovala média v několika evropských zemích včetně Česka. Čínské ministerstvo zahraničí to popírá.

Budova uprostřed Manhattanu fungovala podle FBI jako tajná čínská policejní stanice. Pod hlavičkou krajanského klubu a poskytování některých konzulárních služeb vyhledávala a pronásledovala kritiky pekingského režimu. Některé zastrašováním nutila k návratu do vlasti.

Obviněno bylo více než třicet Číňanů

Policie zatkla dva americké občany čínského původu, kteří stanici provozovali. „Žalujeme je za účast na nadnárodní represi zaměřené na členy čínské diaspory v New Yorku i jinde ve Spojených státech. Čínské ministerstvo opakovaně a flagrantně narušilo naši národní suverenitu,“ uvedl státní zástupce východního okresu New Yorku Breon Peace. 

Ministerstvo zahraničí v Pekingu obvinění odmítlo. Oba zadržení ale FBI přiznali, že zničili veškerý záznam komunikace s řídícími důstojníky. Soud je do dalšího líčení propustil na kauci. Americké úřady obvinily v nepřítomnosti také více než třicet dalších čínských občanů z provozování falešných účtů na sociálních sítích a šikany čínských disidentů v USA přes internet.

Tajné čínské buňky ve světě

„Pokud takovýto druh škodlivých aktivit zůstane nepotrestaný, uvidíme stále větší problémy. Děje se to tady ve Spojených státech stejně jako v Evropě,“ řekl k tomu americký právník ujgurského původu Nury Turkel. 

Podle nevládní organizace Safeguard Defenders je tajných čínských policejních buněk ve světě více než sto. Nejvíc v italských městech, také třeba ve Španělsku, Srbsku, Německu, Francii a Beneluxu. Dvě měly být podle Deníku N v minulosti i v Česku.