V příštím roce si bude muset vyměnit řidičský průkaz přes 859 tisíc motoristů

V příštím roce si bude muset vyměnit řidičský průkaz více než 859 tisíc motoristů, kterým vyprší jeho platnost. Letos do začátku prosince tak neučinilo přes 93 tisíc řidičů z celkového počtu 433 tisíc motoristů s končící platností řidičského průkazu, sdělilo ministerstvo dopravy. V příštím roce vyprší platnost u průkazů vydaných v roce 2010, tehdy bylo vydáno přes milion průkazů.

Řidiči o výměnu mohou požádat nejdříve tři měsíce před skončením platnosti svého dokladu. K výměně je nutné donést platný doklad totožnosti a stávající řidičský průkaz. Řidičský průkaz mění všechny úřady s rozšířenou působností bez ohledu na místo trvalého bydliště žadatele.  

Standardní výměna je zdarma, v případě žádosti o vydání dokladu do pěti dnů motoristé zaplatí 700 korun. Od loňska žadatel při výměně nemusí předkládat papírovou fotografii, úřady ji pořizují digitálně na místě. Mezi nejvytíženější kraje v souvislosti s výměnami patří podle ministerstva Praha a také Středočeský a Jihomoravský kraj.

Ministerstvo také upozornilo, že za jízdu s propadlým řidičským průkazem hrozí pokuty. V případě řešení přestupku na místě jsou sankce do dvou tisíc korun, ve správním řízení hrozí až 2500 korun.