Nová pravidla pro tendry: Vyšší limit pro vícepráce, menší důraz na cenu

Praha – Sněmovna přistoupila na pozměňovací návrh Senátu a zvýšila limit víceprací u veřejných zakázek ze 20 procent na 30. Navíc se mění i kritéria hodnocení tendrů - už by neměla rozhodovat pouze nabízená cena. Podle opozice otevírá zvýšení limitu prostor pro korupci, ministestvo už ale připravuje zákon, který limit pro vícepráce zvyšuje až na 50 procent.

Novelu, která má především zjednodušit zadávání veřejných zakázek, teď dostane k podpisu prezident. Současný zákon umožňuje zadat zakázku v jednacím řízení bez uveřejnění stejnému dodavateli v případě, že celkový rozsah dodatečných stavebních víceprací nebo služeb nepřekročí 20 procent ceny původní zakázky.   

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) zaujala k návrhu na zvýšení limitu neutrální stanovisko. Ministerstvo totiž připravuje nový zákon, který musí začít platit do dubna příštího roku a ten už podle ní bude limit 50 procent obsahovat. Nový zákon má prý odpovídat evropským pravidlům.

Vyšší limit otevírá podle opozice prostor korupci

Opoziční poslanci Petr Bendl (ODS) a Jan Farský (TOP 09 a Starostové) dnes varovali, že zvýšení limitu na vícepráce otevírá prostor pro korupci a machinace s veřejnými penězi. „Tam je prostor pro korupci podle mě jasný,“ prohlásil Bendl.   

Zvýšení limitu pro vícepráce už dříve kritizoval také předseda hnutí Oživení Martin Kameník. Podle něj ho neukládají ani nová evropská pravidla - 50 procent je podle něj pouze maximální hodnota. V Česku by se ale limit zvyšovat neměl, dokud se nezlepší systém vnitřní kontroly. „Česká republika podle vyhodnocení Evropského účetního dvora má jeden z nejhorších vnitřních kontrolních systémů v Evropské unii. Druhá věc je, že ČR dominuje v počtu jednacích řízení bez uveřejnění, kde většina z nich jsou zakázky na dodatečné práce nebo služby. To jsou vodítka, že bychom neměli limit zvyšovat,“ zdůraznil Kameník.

Schválená předloha má mimo jiné usnadnit hodnocení tendrů podle více kritérií a nesoustředit se pouze na nabízenou cenu. Rozšíření hodnotících kritérií má potlačit praxi zadávání zakázek nejnižší nabídce bez vyhodnocení ostatních kritérií. Novela ruší i povinnost zrušit zadávací řízení v případě jediné nabídky. Má také urychlit případná řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Stanoví například, že pokud chce někdo zpochybnit zakázku u antimonopolního úřadu, bude muset skládat kauci až deset milionů korun. Dosud byla horní hranice dva miliony korun. 

Sněmovna: Kraje a obce budou stále platit za vynětí půdy pod silnicemi

Kraje a obce nebudou na rozdíl od státu osvobozeny od poplatků za vynětí zemědělské půdy z fondu při výstavbě jejich silnic. Rozhodla o tom dnes sněmovna, když přehlasovala senátní návrhy úprav novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Vládní norma, která snižuje platby za vynětí půdy z fondu a zavádí výjimky z plateb odvodů pro dopravní nebo průmyslové stavby v průmyslových zónách, míří k podpisu prezidenta ve sněmovním znění. 

Senátoři chtěli do výjimek z plateb zařadit krajské a obecní silnice zejména kvůli stavbě obchvatů malých měst a obcí. Pokud by byla schválena senátní verze, posílila by se i role územních plánů při rozhodování o poplatcích. Nebyl by nutný souhlas úřadů k vynětí půdy z fondu, pokud by se jednalo o pozemky určené třeba pro stavby bydlení a takzvané občanské vybavenosti.