Česká policistka Havránková míří na špici Interpolu. Na starost bude mít Evropu

Viceprezidentkou Interpolu pro Evropu byla v chilském Santiagu poprvé v historii zvolena česká policistka Šárka Havránková. Ze 136 delegátů pro ni hlasovalo 133. Teď bude včetně Česka zastupovat padesát zemí. Interpol o tom informoval na svém Twitteru.

Havránková v současnosti na českém policejním prezídiu vede odbor mezinárodní policejní spolupráce, od roku 2016 je členkou Evropského výboru Interpolu. Česko zastupovala například při volbě prezidenta organizace, kterým se loni v listopadu stal Jihokorejec Kim Čong-jang.

„Pozice viceprezidentů i členů Výkonného výboru Interpolu jsou s tříletým mandátem. Držitelé těchto funkcí nadále vykonávají své povinnosti v rámci vlastního národního úřadu,“ uvedla už počátkem týdne mluvčí prezidia Kateřina Rendlová.

„Pro českou policii to je rozhodně obrovský úspěch, protože je to poprvé v historii, co se něco takového povedlo. Je to pro nás opravdu velká čest,“ reagoval na výsledek hlasování policejní prezident Jan Švejdar.

Volba na Valném shromáždění

Interpol je největší mezinárodní policejní organizací. Vznikl ve Vídni před 95 lety, dnes sídlí v Lyonu a má zajišťovat spolupráci v policejní oblasti mezi smluvními státy, kterých jsou v současnosti bezmála dvě stovky. Česko patří k členům od září 1993.

Interpol vznikl za účelem výměny informací o mezinárodně působících zločincích i o trestné činnosti a teroristických akcích v členských zemích. Jeho aktivity se dají definovat čtyřmi klíčovými rolemi: výměna zpráv, informační podpora, globální koordinace a další služby (například tvorba modelové legislativy o extradici).

Volba Havránkové proběhla v rámci 88. valného shromáždění Interpolu v chilském Santiagu. Mezi témata setkání patří zejména aktuální bezpečnostní hrozby, budoucí výzvy v boji s terorismem a organizovaným zločinem nebo prohlubování mezinárodní policejní spolupráce – čili hlavní oblasti zájmu této organizace.