Neodhadl jsem reakci, omlouvám se, řekl rektor Zima. Kvůli kritizované smlouvě lidé přesto žádají jeho odvolání

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima se omluvil za to, že neodhadl reakci, která vznikla v souvislosti s uzavřením sponzorské smlouvy se společností Home Credit. Přestože firma od smlouvy záhy sama ustoupila, vyzvali někteří studenti a univerzitní pracovníci akademický senát, aby Zimu odvolal.

Tomáš Zima na zasedání univerzitního akademického senátu ujistil, že smlouvu „uzavíral v dobré víře“. „Víte sami, že je potřeba získávat zdroje na aktivity, které nelze hradit z jiných prostředků. Moje motivace byla podpora těchto činností,“ řekl senátorům.

Dodal, že před podepsáním viděly smlouvu dva nezávislé zdroje, podle kterých se Home Credit v rámci úvěrů chová bezpečně.

Projev rektora Zimy o smlouvě s Home Creditem k akademickému senátu (zdroj: ČT24)

Rektor pozamenal, že vedení univerzity směřovalo k vypovězení smlouvy. Jestliže od ní nakonec odstoupil Home Credit, řešení tak jen urychlil. K odstoupení od smlouvy vyzývaly rektorát stovky studentů a pracovníků univerzity. Zazněla také výzva k vytvoření jasných etických pravidel pro takové smlouvy v budoucnu.

Pravidla pro smlouvy připraví pracovní skupina

Podle Zimy by taková pravidla měla připravit pracovní skupina, která vznikne. Definuje parametry pro budoucí spolupráci školy s komerčními partnery, poznamenal rektor. Její vznik akademický senát následně schválil. Výstupy od ní chce nejpozději do svého lednového zasedání.

„Komise by měla připravit pravidla pro podporu Univerzity Karlovy z vnějších zdrojů, to znamená, že by měla definovat určitá kritéria, kdo je vhodným či méně vhodným partnerem univerzity,“ upřesnil Zima. Dodal, že komise nebude mít za úkol posuzovat znění konkrétních smluv.

Kritikům na smlouvě vadil především bod, podle kterého se měly smluvní strany „zdržet všeho, co by mohlo poškodit dobré jméno a pověst“ některé z nich. Obavy vyjádřili například sinologové, kteří poukazovali, že Home Credit podniká v Číně, a smlouvu cítili jako hrozbu pro svoji vědeckou práci.

To však rektor Univerzity Karlovy odmítl. „To je věc pro mě klíčová a rozhodující a hned jsem se veřejně vyjádřil, že jakýkoli partner a kdokoli nesmí akademická práva a svobody na naší univerzitě ani jinde omezovat,“ zopakoval před senátory.

Profesor práv na Cardiff School of Law and Politics Jiří Přibáň se kvůli kontraktu vzdal členství v čestné radě absolventů UK kvůli témuž ustanovení, byť z jiného důvodu. Nelíbilo se mu, že se škola zavázala nepoškozovat dobré jméno úvěrové společnosti, která podle Přibáně „obchoduje s nouzí“. Podle Zimy bude Přibáň členem pracovní skupiny, která pravidla pro budoucí smlouvy připraví.

Odvolejte rektora, žádají jeho kritici senát

Dění kolem problematické sponzorské smlouvy, která měla univerzitě přinést půldruhého milionu korun, tím ale nemusí skončit. Tomáš Zima čelí i výzvám, které by znamenaly jeho předčasný konec v čele univerzity. Akademický senát dostal dopis, ve kterém ho zhruba 850 studentů a akademiků vyzvalo k odvolání rektora.

Kromě sponzorské smlouvy Zimovi signatáři vyčítají také zásah do posuzování plagiátorství, ze kterého byl obviněn někdejší prorektor Martin Kovář – rektor si nechal vypracovat vlastní posudky problematických Kovářový prací v době, kdy případ projednávala etická komise Filozofické fakulty, což považují Zimovi kritici za snahu o nátlak na ni. Zima také podle nich bagatelizuje problém takzvaných predátorských publikací a viní jej, že má „netransparentní vazby na univerzity a orgány Čínské lidové republiky“.