Akademici i Filozofická fakulta kritizují smlouvu Univerzity Karlovy s Home Creditem. Škola podle nich ztrácí morální kredit

Události: Akademici kritizují smlouvu Univerzity Karlovy s Home Creditem (zdroj: ČT24)

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy nepokládá za vhodné, že bylo firmě Home Credit uděleno exkluzivní označení hlavního partnera univerzity. V tiskovém prohlášení tak fakulta reagovala na nedávno uzavřené smlouvy o partnerství mezi Karlovou univerzitou a Home Credit. Podle vyjádření univerzity smlouva žádným způsobem neporušuje zásady akademických svobod. Tématem se bude zabývat Akademický senát UK.

„Filozofická fakulta UK nebyla do přípravy smluv nijak zapojena. Udělení exkluzivního označení Hlavní Partner Univerzity Karlovy firmě Home Credit International nepokládáme za vhodné,“ napsala fakulta v prohlášení. Podle děkana fakulty Michala Pullmanna některé části smluv – například pasáže o poškození dobrého jména a vzájemné spolupráce – poškozují veřejný obraz univerzity.

Ředitelka Ústavu Dálného východu Olga Lomová varuje, že kontrakt je v rozporu s akademickými svobodami. „Univerzita si musí dávat pozor, aby nebyla spojovaná s podniky, které nemají transparentní pozadí a jednoznačně pozitivní pověst,“ řekla Lomová pro server iRozhlas.cz.

Ze spolupráce s Home Credit mají obavy i členové projektu Sinopsis, který se zabývá situací v Číně a zčásti spadá právě pod filozofickou fakultu. Klauzule o tom, že obě strany budou dbát o zachování dobrého jména svého partnera, jsou podle sinologů snahou o potlačení kritiky vůči firmě, která v Číně rozsáhle podniká.

„Home Credit sice už v minulosti nejen naší univerzitě dary dával, ale tahle spolupráce je nevídaná. I v tom, že chce univerzita společnost označit za hlavního partnera. Je to velký byznys, který má blízko k čínské komunistické straně. A už v minulosti jsme viděli signály, že se přes tuto firmu a její struktury snaží ovlivňovat dění v republice,“ zdůvodnil své obavy člen projektu Filip Jirouš pro web Seznamzprávy.cz. Jirouš dále poukázal na to, že skupina PPF už v minulosti projekt Sinopsis kritizovala.

Partnerství kritizuje i profesor práva Jiří Přibáň z univerzity v Cardiffu. Rektorovi Univerzity Karlovy napsal, že škola takovým spojením ztrácí morální kredit. Přibáň se kvůli tomu vzdává členství v Čestné radě absolventů. Rektor univerzity Tomáš Zima již zaslal Přibáňovi osobní dopis, ve kterém jeho kroku lituje. 

Nekupujeme si univerzitu, vzkázal Home Credit

Případné snahy zasáhnout do nezávislé akademické práce rektor Tomáš Zima vylučuje: „Samozřejmě, že se kolegové mohou na základě faktů kriticky vyjadřovat, jak je to v akademickém prostředí běžné. A to nejen k Home Creditu.“

Obavy se snaží rozptýlit i kancléř Univerzity Karlovy Milan Prášil. „Není se čeho obávat. Nemůžeme žádnou smlouvou podobného charakteru zasahovat do základních hodnot,“ ubezpečuje. Tématem se bude dále zabývat mimo jiné Akademický senát UK.

„Polemické názory plně respektujeme. Podotýkáme však, že smlouva nezavazuje žádné pracoviště UK ke spolupráci,“ uvedl mluvčí univerzity Václav Hájek. Upozornil, že univerzita spolupracuje s více partnery, díky kterým mohou být finančně podpořeny akce a projekty, které se z veřejných prostředků hradit nedají. Home Credit podle něj není „hlavním partnerem“ UK ve smyslu partnera exkluzivního.

Podobně se vyjádřili i zástupci Home Creditu. „Opravdu nemusejí mít obavu. Ta smlouva je přesná v tom, co se snažíme dělat a proč to děláme. Nechápu, proč by se měli něčeho bát. Jsou paranoidní. Určitě si nekupujeme univerzitu a ani nic, co by se dalo nazvat akademickými svobodami,“ tvrdí společnost.

Smlouvu s úvěrovou společností podepsal rektor Zima na konci září. Během tří let získá vysoká škola 1,5 milionu korun, Home Credit bude moci výměnou užívat exkluzivního titulu hlavního partnera univerzity.

Skupina PPF, pod níž Home Credit patří, informovala, že bude podporovat zejména Matematicko-fyzikální fakultu a Institut ekonomických studií Fakulty sociálních věd. „Znamená to nejen finanční podporu, ale i pomoc s vědeckými a výzkumnými programy, hostování zahraničních profesorů a granty pro studentské a vědecké práce,“ uvedla PPF začátkem října na Twitteru.

Společnost Home Credit byla založena v roce 1997 a nyní patří mezi největší světové firmy poskytující spotřebitelské úvěry. Působí v Číně, Rusku, Kazachstánu, Česku, na Slovensku, v Indii, Indonésii, Vietnamu a na Filipínách. PPF investuje v řadě odvětví – od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, strojírenství, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství.