Ostravské letiště hostí Dny NATO. Letouny byly první den v obležení návštěvníků

PODÍVEJTE SE: Záznam tříhodinového speciálního vysílání ke Dnům NATO v Mošnově (zdroj: ČT24)

Letiště v Mošnově nedaleko Ostravy hostí tento víkend největší vojensko-bezpečnostní přehlídku v Evropě – Dny NATO. Letošní ročník připomíná dvacáté výročí vstupu Česka do Severoatlantické aliance a také 70 let od jejího vzniku. V sobotu akci v Mošnově na Novojičínsku navštívilo 125 tisíc lidí.

Brány areálu se pro návštěvníky otevřely v osm hodin. Dopoledne proběhly první letové a pozemní ukázky. „Představili se například rumunští piloti nebo vrtulníky české armády,“ oznámil po desáté hodině dopoledne z letiště Leoše Janáčka v Ostravě – Mošnově zpravodaj České televize Pavel Habram.

Hodinu před polednem oficiálně Dny NATO v Ostravě zahájil společný seskok českých a polských vojenských parašutistů. Lákadlem je také třeba americký bombardér B-52, po deseti letech je k vidění také obří americký transportní letoun C5 Galaxy.

Návštěvníky čeká během dvou víkendových dnů program s desítkami dynamických ukázek. Nedělní program bude stejný jako v sobotu, až na vystoupení francouzské skupiny Patrouille de France, která má nabitý program a už odletěla na další vystoupení do Řecka.

Vystoupením, které se už asi nebude opakovat, byla podle předsedy pořádající organizace Jagello 2000 Zbyňka Pavlačíka společná show mistra světa v Red Bull Air Race Martina Šonky a pilota stíhacího letounu Gripen Iva Kardoše. „Pro Iva Kardoše je to poslední vystoupení, protože končí svou kariéru display pilota českých vzdušných sil,“ řekl Pavlačík. 

Veřejnou premiéru má na Dnech NATO nový letoun L-39NG z produkce společnosti Aero Vodochody, který by měl být za rok zařazen do výcviku mladých pilotů. K vidění jsou také americké vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které v českém letectvu nahradí dosluhující vrtulníky Mi-24/35, přičemž i AH-1Z je v Mošnově poprvé.

Metnar: Smlouva na dodávku vrtulníků by měla být podepsána letos

Na Dnech NATO také v sobotu ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) přiblížil, že smlouva na dodávku dvanácti amerických vrtulníků pro českou armádu by měla být se Spojenými státy podepsána ještě letos. Český stát koupí dvanáct helikoptér za 14,5 miliardy korun (17,6 miliardy s DPH) od firmy Bell, která je má dodat v roce 2023.

„Jsme ve fázi finalizace dohody,“ řekl Metnar. „Já se budu velmi těšit na dobu, až ty vrtulníky budou mít označení a znaky Armády České republiky,“ dodal. O nákupu systému H1, který tvoří osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper, ministerstvo obrany rozhodlo v srpnu.

Metnar řekl, že ho zaujala kompatibilita obou typů helikoptér, které mají 85 procent náhradních dílů společných, a také zbraňové vybavení a univerzálnost systémů. „Protože my nekupujeme samotné vrtulníky, my kupujeme celý systém,“ řekl ministr. Součástí systému je munice i výcvik. 

Náčelník Generálního štábu Armády ČR Aleš Opata řekl, že nynější vrtulník Mi-24/35 významně zaostává v oblasti zbraňového vybavení, zbraňových systémů i systému vlastní ochrany. „Je to prostě jiná generace vrtulníků, je to zastaralé, je to něco jako Škoda 120 v porovnání s oktávkou,“ poznamenal Opata. 

Uvedl, že armáda bude výhledově řešit i výměnu vrtulníků Mi-17 nebo Mi-171 po roce 2030. 

Tvořily se dlouhé kolony

Už tradičně je o Dny NATO v Ostravě velký zájem a od rána se u vjezdů na letiště tvořily kolony. „Je pěkné počasí, takže jede hodně lidí,“ řekl operátor speciální policejní linky Michal Tichý. „Podařilo se nám vzhledem k vysokému očekávanému zájmu návštěvníků otevřít brány již po osmé hodině, to znamená bezmála o 30 minut dříve, než to děláme, tak abychom udělali nástup návštěvníků maximálně plynulý,“ dodal Pavlačík.

Vzhledem k příznivému počasí se podle něj zřejmě dá očekávat obdobná návštěvnost jako v nejsilnějších ročnících, tedy okolo sto tisíc lidí denně. A to se potvrdilo už v sobotu, kdy letiště v Mošnově navštívilo 125 tisíc lidí. 

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Divákům se tam představují vojenské, záchranářské a bezpečnostní jednotky z řady zemí. Letos je zúčastněných států i s Českem sedmnáct.