V kauze malého Adama viní policie lékařku a sestry za ublížení na zdraví

Události: Policie obvinila pardubickou nemocnici a tři její zaměstnance (zdroj: ČT24)

Policie obvinila pardubickou nemocnici, jednu lékařku a dvě sestry z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Obvinění se týká malého Adama Vyčítala, který po operaci mandlí v pardubické nemocnici v květnu 2017 silně krvácel a následně upadl do vigilního kómatu. Obviněným hrozí až čtyři roky ve vězení. U právnické osoby rozhoduje o formě trestu soud.

„Přibraní znalci doslova zkonstatovali, že 'postup lékařky i obou zdravotních sester byl nejenom proti současné zavedené lékařské vědě, ale i proti zdravému rozumu',“ uvedla policejní mluvčí Ivana Ježková ve vyjádření.

Lékařku a sestry policie obvinila z toho důvodu, že nesprávně diagnostikovaly pooperační komplikace u dětského pacienta, u něhož došlo k masivnímu krvácení z operační rány. Podle kriminalistů ošetřující personál neměl nechat krvácejícího pacienta odejít s matkou do přízemí budovy, kde měl být pacient údajně následně ošetřen.

„Tímto postupem byl ale bezprostředně ohrožen na životě. Bohužel toto pracoviště nebylo včas aktivováno a nebyl zde ani pohotovostní personál. Tím došlo k zásadnímu prodlení a zhoršení zdravotního stavu pacienta, které vedlo k těžkému poškození jeho mozku,“ sdělila mluvčí.

Tehdy osmiletý chlapec podstoupil v květnu 2017 operaci mandlí. Čtyři dny poté začal krvácet a následně upadl do bdělého kómatu.  

Policisté mají za prokázané, že nemocnice zásadně porušila či zanedbala důležité povinnosti, uvedla mluvčí Ježková v tiskové zprávě. Podle Ježkové „bylo zjištěno, že v době hospitalizace poškozeného chlapce neměla nemocnice definované odborné a organizační postupy v podobě zpracovaných standardů, které by stanovovaly doporučený lékařský a ošetřovatelský postup, tedy jak se má chovat zdravotnický personál zejména při pooperační péči u dětského pacienta.“

Rodina se domáhá odškodnění

Rodina již podala na nemocnici několik žalob, domáhá se odškodnění. Nedávno nemocnice nabídla rodině šest milionů korun jako zálohu, což akceptovala.

„Teď finalizujeme konečné narovnání. Po dohodě se všemi stranami ho nezveřejníme,“ uvedla mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová. Celkovou výši odškodnění nemocnice původně vyčíslila na 15,5 milionu korun, částka je ale před podpisem dohody jiná. Kromě toho dohoda zahrnuje neomezené čerpání nákladů na péči, dodala mluvčí.

K obvinění se nemocnice konkrétněji nevyjádřila. „Běží vyšetřování, je neveřejné, ještě jsme nenahlédli do spisu,“ řekla Semrádová.