Policie představila nová auta. Dostane jich stovky, potřeba je ještě víc

Události ČT: Nová auta pro policisty (zdroj: ČT24)

Policie začne odebírat nová auta. V pátek podepsalo ministerstvo vnitra smlouvu na stovky nových vozidel a chystá další výběrová řízení. Nic se nemění na tom, že budou policisté nadále hlídkovat v octaviích, oproti stávajícím vozům ale s karosérií typu combi. Auta mají také výraznější majáky, některá dostanou i bezpečnostní rám, který je lépe ochrání při kolizích.

Obměna vozového parku se o prázdninách stala významným politickým tématem. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) argumentoval akutní potřebou nových aut při jednáních o rozpočtu. Nakonec letos zbylo na nová auta 950 milionů korun. Celkem chce vnitro do konce roku pořídit 865 vozů v policejních barvách a dalších 460 aut v civilním provedení.

Podle ministra pak v součtu s hasičskými auty jde o dva tisíce vozidel, která se v jeho resortu pořídí, byť připustil, že to nestačí. „Vozový park je v takovém stavu, že ani ty dva tisíce nebudou stačit,“ poznamenal Jan Hamáček při představení prototypů nových policejních octavií. Jde proto podle něj teprve o úvod do komplexní obměny.

Policie ČR obdrží tři varianty octavií
Zdroj: Ministerstvo vnitra

Policejní prezident Jan Švejdar přesto ocenil, že stovky nových automobilů budou mít jeho podřízení k dispozici. „Konečně je tady hmatatelný výsledek úsilí posledních let,“ podotkl.

Nové policejní vozy budou mít mimo jiné výraznější a také dvoubarevnou světelnou signalizaci, podle policejního prezidenta proto, že „přibývá nepozorných řidičů“. Policisté, kteří budou auty jezdit, budou mít v kombících k dispozici také větší úložný prostor než ve starých vozidlech.

Některé nové octavie jsou potom vybaveny bezpečnostním rámem, jenž je lépe ochrání při nárazu. Dostat by je měly především prvosledové hlídky, které policie posílá na místa, kde hrozí větší riziko – mají k dispozici těžkou balistickou vestu, samopaly a štíty. Vznikly v reakci na střelbu v Uherském Brodě v roce 2015. Prvosledové hlídky by měly dostat asi čtvrtinu z nově pořizovaných octavií.

Podobný počet vozidel dostanou i dopravní policisté, největší část potom půjde k pořádkové policii. „Budou primárně využívána na obvodních a místních odděleních,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Policie představila nové služební vozy
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Dodávku aut zdrželo zrušení tendru

Škoda Auto byla jediná automobilka, která se přihlásila do soutěže, z níž vzešla čerstvě podepsaná smlouva. Tendr vypsalo vnitro poté, co Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil větší soutěž za 2,25 miliardy – paradoxně s argumentem, že zvýhodňoval škodovku.

Další nová auta by měl policejní sbor dostat v příštích letech, Hamáčkův resort na ně chystá výběrová řízení. Kromě služebních i civilních vozů chce vnitro pořídit také 300 dodávek, k čemuž ale použije rámcovou smlouvu.

Policie naposledy ve velkém obměnila vozový park v letech 2008 až 2011 a octavie pořízené v té době mají dnes v průměru najeto 350 tisíc kilometrů a některé i přes 400 tisíc. „To už nejsou ani vozidla, to je skanzen,“ charakterizoval starší octavie Jan Švejdar. Při poslední velké obnově dostali policisté zhruba 1800 vozů. Menší modernizace proběhla ještě v roce 2015, kdy u policie přibylo necelých 500 dalších aut.

Policie představila nové služební vozy
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK