Školství, průmysl i policie získají z rozpočtu 2020 více peněz, než se původně plánovalo

Policisté by měli dostat peníze na nové automobily (zdroj: ČT24)

Do školství by v příštím roce měla jít oproti původnímu návrhu rozpočtu miliarda korun navíc na zajištění nových učitelů. O 30 milionů korun více by mělo jít na dotační program na školní obědy zdarma pro děti z chudých rodin. Ministr školství Robert Plaga (ANO) se na tom v pondělí dohodl s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Ta se setkala i s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO). Rovněž rozpočet tohoto ministerstva si o něco polepší. O 1,1 miliardy korun získá více i policie, uvedl po schůzce s ministryní Jan Hamáček (ČSSD), ministr vnitra.

Celkově by ministerstvo školství mělo v roce 2020 hospodařit s 213 miliardami korun, což je o zhruba 17 miliard korun více než letos.

„Musím říct, že jsme našli shodu velmi pragmaticky na všech oblastech, o kterých jsme mluvili,“ uvedl Plaga po jednání se Schillerovou. Ministerstvo financí tak v rozpočtu zohlední i miliardu korun navíc pro zajištění nových učitelů v regionálním školství, kam je třeba nalákat více pedagogů kvůli nástupu populačně silnějších ročníků dětí, řekl.

Spor s odbory o výši růstu platů

Návrh rozpočtu dál počítá se zvyšováním výdělků vyučujících o deset procent v roce 2020 a o devět procent v roce 2021. Platy nepedagogů by měly růst v obou letech pokaždé o sedm procent.

Odbory s navrhovaným růstem nesouhlasí. Už dříve oznámily, že budou požadovat v příštím roce navýšení platů učitelů o 15 procent a nepedagogických pracovníků ve školství o deset procent. Chtějí o tom ještě vyjednávat s vládou.

Ministerstvo financí dále počítá s přidáním peněz pro vysoké školy, jejichž rozpočet letos činí zhruba 26,5 miliardy korun. V příštím roce by měl narůst meziročně o 900 milionů korun. V roce 2021 by měly univerzity dostat další miliardu navíc.

Rozpočet na sport v kapitole resortu školství by měl příští rok klesnout o půl miliardy korun proti letošku a v dalších dvou letech pokaždé o další miliardu. Letos jde na jeho výdaje sedm miliard korun. Podle Schillerové pokles souvisí se vznikem Národní sportovní agentury a s tím, že ministerstvo nyní utlumuje své dotační programy. Podle ministryně se zřejmě část peněz z letošního rozpočtu nyní nevyčerpá a peníze by se pak měly převést do příštího roku. Ve výsledku by tedy mělo jít na sport příští rok podobné množství peněz jako letos, dodala Schillerová.

Brífink Schillerové a Plagy o penězích pro školství v rozpočtu 2020 (zdroj: ČT24)

Plaga se se Schillerovou dohodl také na navýšení dotací na školní obědy pro děti z chudých rodin. Program funguje od roku 2015 a resort z něj poskytuje peníze školám prostřednictvím neziskových organizací. „Navýšení je o 30 milionů (korun) z 30 (milionů) původních,“ řekl Plaga.

Polepší si i ministerstvo průmyslu a obchodu

Předběžně navrhovaná částka 37,1 miliardy korun pro resort průmyslu a obchodu se po pondělním jednání Schillerové a Havlíčka zvýšila o dalších více než 400 milionů. Z nich podle Havlíčka zamíří 200 milionů korun na nárokové investiční pobídky a dalších 200 milionů korun na sanace a rekultivace pro těžaře, zhruba se 23 miliony se počítá na ostatní provozní výdaje.

Havlíček vypíchl, že příští rok bude rozpočet na výzkum rekordní a posiluje se o jednu miliardu vůči stávajícímu roku a téměř o 3,5 miliardy oproti minulému roku. „Potvrzujeme tím, co je prioritou této vlády, a to je podpora vědy,“ dodal. Jednání bylo podle obou ministrů věcné a ladily se pouze detaily. Oba také vyloučili, že by v budoucnu výzkum a vývoj přešel jen pod resort průmyslu.

Brífink Havlíčka a Schillerové o rozpočtu ministerstva průmyslu a obchodu (zdroj: ČT24)

O penězích pro svůj resort jednal v pondělí na ministerstvu financí také ministr vnitra Hamáček.  Po schůzce uvedl, že se rozpočet ministerstva zvýší o 1,3 miliardy korun proti původnímu návrhu.

Z toho u policie o 1,1 miliardy: 500 milionů půjde na obnovu automobilové techniky, 250 milionů do provozu, 200 milionů do investic a 155 milionů na platy policistů, které se letos podařilo získat náborem, upřesnil ministr. Připomněl, že už dříve se podařilo vyjednat zhruba 400 milionů korun navíc pro hasiče. Jednat se ještě bude o penězích na digitalizaci. Právě digitalizaci zmiňoval Hamáček před jednáním jako druhou oblast, pro kterou chtěl peníze navíc vyjednat.

Hamáček i policejní prezident Jan Švejdar vyjádřili s vyjednanými změnami spokojenost. 

Brífink Švejdara, Schillerové a Hamáčka o penězích pro policii (zdroj: ČT24)

Řada jednání o rozpočtech resortů již proběhla

Pondělní schůzka je další z jednání ministryně financí při přípravě rozpočtu na rok 2020. V nedávných týdnech se již domluvila na resortních rozpočtech s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD), ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem (za ANO), ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) i náměstkem René Schreierem, který je pověřen vedením ministerstva kultury.

V úterý by měla na ministerstvo financí přijít jednat ministryně Maláčová. Schillerová nyní zopakovala, že požadavek ministerstva práce a sociálních věcí na 11 miliard korun navíc ze státního rozpočtu pro příští rok je nereálný. „Já už jsem řekla, že 11 miliard pro MPSV je nereálné, to skutečně nemám na rozdělení ani do těch zbývajících resortů. Já jsem připravena k nějakému kompromisu, ale budu se o něm bavit až z očí do očí s paní ministryní (Janou Maláčovou),“ řekla Schillerová.