Antimonopolní úřad zrušil tendr na policejní i běžná auta pro ministerstvo vnitra za více než dvě miliardy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výběrové řízení na osobní i policejní auta pro ministerstvo vnitra za 2,25 miliardy korun. Podmínky tendru podle něj zvýhodňovaly dodavatele Škoda Auto. Ministerstvo v důsledku toho tendr zrušilo. Ministr Jan Hamáček (ČSSD) i policejní prezident Jan Švejdar rozhodnutí ÚOHS kritizují. Ministr uvedl, že zvažuje právní kroky, policie podle něj nová auta potřebuje.

Vítěz zrušeného tendru měl s resortem uzavřít rámcovou dohodu na dodávku osobních aut v policejním i běžném provedení na roky 2018 až 2021. Předpokládaná hodnota zakázky byla 2,25 miliardy korun.

„Antimonopolní úřad zrušil výběrové řízení na automobily pro policii a nestalo se tak poprvé. Policisté jezdí v autech, která dávno měla být vyřazena z provozu. Zvažuji další právní kroky, protože soutěž diskriminační nebyla a policie auta potřebuje,“ uvedl na Twitteru ministr Hamáček.

Policejní prezident Jan Švejdar dokonce považuje zrušení soutěže za „přímé ohrožení
výkonu služby“. „Ačkoliv Policie ČR splnila všechny podmínky pro vypsání veřejné zakázky, je celá věc opět na začátku,“ reagoval policejní prezident na rozhodnutí ÚOHS.

Úřad se výběrovým řízením začal zabývat letos v lednu a v březnu rozhodl o zrušení zadávacího řízení a zakázal ministerstvu s vítězem tendru uzavřít smlouvu až do skončení správního řízení na ÚOHS.

Podmínky tendru zvýhodňovaly Škodu Auto, tvrdí úřad

Technické podmínky tendru totiž byly podle ÚOHS stanoveny diskriminačně. Jako problematické viděl omezení provedení automobilu na typy sedan a hatchback, požadavek na pětidvéřovou karoserii i stanovení minimálních rozměrů interiéru vozů.

„Kombinace těchto požadavků ve svém důsledku vede k bezdůvodné konkurenční výhodě dodavatele Škoda Auto,“ uvedl úřad v rozhodnutí.

Mladoboleslavská automobilka ale o závěrech úřadu přesto pochybuje. „Jsme toho názoru, že výběrové řízení MV, včetně technické specifikace a zadávací dokumentace, bylo v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. V tuto chvíli připravujeme další právní kroky a využijeme všech dostupných právních prostředků tak, aby byla celá záležitost řádně prošetřena,“ řekl mluvčí Škoda Auto Vítězslav Pelc.

Ministerstvo proti rozhodnutí podalo rozklad předsedovi úřadu Petru Rafajovi, ten ale verdikt svého úřadu potvrdil a rozklad zamítl. Ministerstvo následně tendr zrušilo a nové výběrové řízení připravuje.

Zrušený tendr na civilní i policejní auta
Zdroj: ČT24

ÚOHS loni zastavil i předchozí tendr

„Předpokládáme vyhlášení nového zadávacího řízení na pořízení služebních automobilů pro Policii ČR, jehož výsledkem by mělo být uzavření rámcové dohody na dodávky osobních vozidel v policejní úpravě s pohonem 4x2,“ informoval mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. 

Do původního tendru se přihlásila Škoda a Hyundai. Ministerstvo ale k nabídce korejské automobilky nepřihlédlo s tím, že nabídku podala osmnáct sekund po termínu. Firma se pak obrátila na ÚOHS.

Antimonopolní úřad zastavil loni v prosinci i předchozí tendr na nákup policejních aut, tentokrát s pohonem 4x4. Hodnota této zakázky měla být přibližně 250 milionů. Důvodem byly, stejně jako v současném případě, diskriminační technické podmínky tendru, jež zvýhodňovaly Škodu Auto.

„Ministerstvo vnitra již vyhlásilo novou zakázku na určitý segment služebních automobilů pro Policii ČR, jehož výsledkem by mělo být uzavření rámcové dohody s vybraným uchazečem. Současně připravuje specifikaci další zakázky na služební dopravní prostředky jak v civilním provedení, tak i pro Policii ČR,“ uvedl Krátoška. 

  • Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zasáhl proti výběrovým řízením na automobily, které vypsalo ministerstvo vnitra, již v minulosti. Stížnosti kvůli největším zakázkám, jejichž objem se pohybuje ve stovkách automobilů a hodnota ve stovkách milionů korun, v poslední době podávaly například mladoboleslavská Škoda Auto nebo firma Hyundai Motor Czech, která vyrábí část vozů v Nošovicích.
  • Naposledy v prosinci 2018 ÚOHS zrušil tendr na osobní automobily pro policii a hasičský sbor. Mělo jít o zhruba 500 vozů s náhonem na všechna čtyři kola za 250 milionů korun. Požadavky ministerstva vnitra zvýhodňovaly podle úřadu Škodu Auto před jinými uchazeči. Podnět k zahájení správního řízení podal Hyundai, který kritizoval například požadavek na vyhřívané čelní sklo, typické podle něj pro vozy Škoda. 
  • Škoda se naopak před dvěma lety snažila napadnout výběrové řízení na dodávku 616 aut za necelých 280 milionů korun, ve kterém zvítězila společnost Hyundai. ÚOHS ale stížnost na nesplnění technického zadání i údajně mimořádně nízkou cenu z formálních důvodů zamítl. Hyundai ale podle informací tisku nakonec dodal jen necelou stovku aut a poté resort vypsal nyní zrušený tendr. 
  • Škoda Auto je dlouhodobě největším dodavatelem automobilů pro českou policii, která od ní za poslední čtvrtstoletí odebrala na 18 tisíc vozů. Největší jednotlivou zakázkou bylo pořízení až tří a půl tisíce aut v roce 2008 za zhruba 1,5 miliardy korun, uskutečnila se za ministra vnitra Ivana Langera (ODS). Pozdější nákupy byly menší, což někteří policisté kritizovali kvůli pomalému nahrazování vysloužilé techniky.
  • Vedle mladoboleslavské automobilky je nejvýraznějším dodavatelem policejních vozů její rival Hyundai. Korejská firma poprvé výrazněji uspěla před čtyřmi lety. Hyundai tehdy zvítězil s modelem ix35 vyráběným v továrně v Nošovicích. Zakázka na 150 vozů vyšla na 73 milionů korun bez daně z přidané hodnoty.
  • O nutnosti vyměnit velkou část vozového parku mluvil na jaře 2018 tehdejší policejní prezident Tomáš Tuhý, podle jehož slov by bylo potřeba nahradit polovinu ze zhruba 10 tisíc automobilů, které policie používá. Ojetá auta, která mají být vyměněna, mají často najeto přes 250 tisíc kilometrů nebo policistům slouží přes šest let.
  • Zdroj: ČTK