Kvůli modernizaci D1 omezí silničáři provoz u Humpolce. O víkendu zavřou tunely u Ostravy a Plzně

O víkendu se uzavře i tunel Valík (zdroj: ČT24)

Na dálnici D1 v sobotu začne modernizace devítikilometrového úseku mezi Koberovicemi a Humpolcem, dopravní komplikace ale řidiče čekají i jinde. Hned dva dálniční tunely zůstanou o víkendu mimo provoz. V pátek večer se uzavřou Klimkovický tunel u Ostravy a tunel Valík na dálnici D5 u Plzně.

Modernizaci téměř devítikilometrového úseku mezi Koberovicemi a Humpolcem na dálnici D1 zahájí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). V sobotu a neděli tam budou dělníci instalovat dopravní značení. „Následují přípravné práce a provizorní rozšíření pravého jízdního pásu, směr Brno,“ sdělil mluvčí ŘSD Jan Studecký. Provoz by měl zůstat omezen do listopadu 2021.

Součástí rekonstrukce tohoto dálničního úseku je i přestavba dvou dálničních nadjezdů, které jsou na 84. a 89. kilometru. Opravy se týkají také mimoúrovňových křižovatek. „Dálniční úsek bude rozšířen a stávající asfaltový povrch nahrazen novým cementobetonovým,“ doplnil mluvčí. Dělníci se zaměří také na modernizaci inženýrských sítí a na odvodnění dálnice.

Uzavřené tunely

Na dálnici D1 čekají řidiče komplikace také u Ostravy, kde se pro ně v pátek v osm hodin večer uzavře Klimkovický tunel. Stavaři mají o víkendu v plánu závěrečné technické zkoušky. Doprava z dálnice bude svedena na objízdnou trasu, která vede po silnici číslo 647 přes centrum Klimkovic.

Město apeluje na řidiče, aby se případné cestě přes Klimkovice pokusili vyhnout a nezvyšovali dopravní zatížení lázeňského střediska. Naposledy byl tunel uzavřen v srpnu, kdy byly testovány technologie ve směru na Ostravu. Nyní přichází na řadu druhá polovina tunelu.

Mimo provoz bude o víkendu kompletně i tunel Valík na dálnici D5 u Plzně, který se řidičům uzavře v pátek v deset hodin večer. Tento úsek se postupně rekonstruuje od června, nejprve se opravoval pravý tubus, zhruba po měsíci se instalované technologie testovaly a opravy se přesunuly do tubusu levého. O víkendu jsou nyní v plánu komplexní zkoušky celého tunelu před zprovozněním.

Po otevření budou moci řidiči projet Valík rychlostí 100 kilometrů v hodině. Půjde o první tunel v Česku, kde motoristé budou moci jezdit tak rychle. Následně změny během roku vyhodnotí odborníci. „Pokud dojdeme k tomu, že je to dostatečné, abychom systémy zavedli i v ostatních tunelech, tak to okamžitě uděláme,“ popsal mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Tunely u Plzně i Ostravy se řidičům otevřou shodně v pondělí ráno.