Vláda schválila vznik portálu pro on-line vyřizování daňových záležitostí

Na prvním zasedání po téměř měsíčních vládních prázdninách schválil kabinet Andreje Babiše (ANO) zřízení portálu pro vyřizování on-line daňových záležitostí s finančním úřadem. Vláda také rozhodovala o změnách v zákoně o investičních pobídkách. Potvrdila též nominaci Věry Jourové na eurokomisařku. Schválila i Milana Hniličku do čela Národní sportovní agentury.

Se zřízením portálu pro vyřizování on-line daňových záležitostí s finančním úřadem počítá novela daňového řádu, kterou v pondělí schválil kabinet.

Norma dále umožňuje částečné vracení nadměrných odpočtů DPH v podobě záloh, zjednodušuje kontrolní postupy, podporuje elektronickou komunikaci s finančním úřadem a také vesměs snižuje úroky za pochybení jak daňových poplatníků, tak finančních úřadů. Novelu nyní projedná sněmovna.

  • Ministerstvo financí počítá s tím, že první verzi portálu MOJE daně, přes který by bylo možné vyřizovat on-line daňové záležitosti s finančním úřadem, spustí v prosinci 2020.
  • Účinnost zákona odhaduje ministerstvo na květen nebo červen příštího roku.
  • Zdroj: ČTK

Ministerstvo financí v předloze rovněž navrhlo, aby si fyzické osoby mohly změnit daňové identifikační číslo (DIČ) tak, aby místo rodného čísla obsahovalo náhodná čísla přidělená finančním úřadem.

Dále novela umožňuje při vymáhání zajišťovacích příkazů využít nejen exekuci, která může fungování firmy ohrozit, ale i prohlášení o majetku nebo zástavní právo. V případě prohlášení o majetku podle materiálu nebude ochromena činnost firmy proto, že by neměla přístup ke svým penězům.

„Mojí prioritou číslo jedna je spuštění on-line finančního úřadu, aby každý mohl vyřešit své daňové záležitosti rychle a pohodlně přes internet. Nečekám, že díky němu hned lidé začnou rádi platit daně, ale chceme jim alespoň tuto povinnost co nejvíce usnadnit,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Pobídky pro projekty s vyšší přidanou hodnotou

Vláda odsouhlasila i návrh nařízení, které upravuje investiční pobídky. Nově by měly být dostupné pro firmy, jejichž projekty mají vyšší přidanou hodnotu a věnují se i výzkumu a vývoji. Šanci budou mít také investice, které budou směřovat do hospodářsky problémových regionů. 

Na Twitteru o změně informovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Dodala, že firma, která pobídku získá, musí například nově zaměstnancům zajistit mzdu alespoň ve výši průměrné mzdy v kraji.

„Nově se budou podporovat pouze projekty s vysokou přidanou hodnotou s přesahem do výzkumu a vývoje. Vycházíme přitom ze současného stavu ekonomiky a jsme v souladu se schválenou inovační strategií, která je základem připravované Národní hospodářské strategie,“ řekl již dříve vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). 

Vláda schválila také novelu zákona o léčivech, která má omezit možnost jejich vývozu a zajistit tak jejich stálou dostupnost. Stát tím reaguje na problémy s výpadky v distribuci léků. Výrobci dostanou v případě nutnosti povinnost dodat chybějící lék do dvou dnů do kterékoli lékárny v Česku.

Události: Vláda se sešla po prázdninové pauze. Dokončuje rozpočet a do Bruselu vyšle Jourovou (zdroj: ČT24)

Česko pošle 62 milionů na pomoc zemím s migranty

Ministerstvo vnitra pošle 57 milionů korun na prevenci nelegální migrace a na ochranu uprchlíků. Peníze, které jsou rozděleny v rámci programu Pomoc na místě, zamíří do Libye, Nigeru a Jordánska. Dalších pět milionů pošle vnitro do Mauritánie jako součást humanitárního programu Medevac. Návrh schválila vláda, informovala mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová.

Kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci v Libyi, která má podle ministerstva vnitra negativní dopad na migrační situaci v centrálním Středomoří, pošle úřad zemi 25 milionů korun. Stejná částka bude směřovat do Nigeru, který čelí příchodu mnoha uprchlíků, uvedlo vnitro. Oba projekty pomohou podle ministerstva více než 50 tisícům uprchlíků.

Zbylých sedm milionů korun půjde na pomoc dětským syrským uprchlíkům v Jordánsku. „Česká republika tímto darem podpoří vzdělávání syrských dětí, a pomůže tak 2800 dětem a jejich rodinám,“ doplnila Dlubalová. Vláda schválila i projekt na zlepšení zdravotní péče v uprchlickém táboře Mbera v Mauritánii. V rámci programu Medevac do země zamíří pět milionů korun. Podle vnitra žije v táboře více než 57 tisíc uprchlíků z Mali. 

Celkový rozpočet programu Pomoc na místě činí pro letošní rok 150 milionů korun.