Polistopadovou privatizaci doprovázely zločiny za miliardy, usnesla se sněmovna

Komunistická strana ve sněmovně prosadila usnesení, podle kterého porevoluční privatizaci doprovázely excesy, chyby a zločiny se stamiliardovými škodami. Dolní komora současně žádá kabinet, aby inicioval změnu zákona tak, aby „zločiny způsobené při privatizaci“ nebyly promlčeny.

Vedle poslanců KSČM pro dokument hlasovali členové dolní komory za hnutí ANO a SPD, Piráti, sociální demokraté a někteří nezařazení poslanci.

Schválením usnesení vyvrcholila sněmovní debata o údajných zločinech privatizace, která začala už v prosinci; ve čtvrtek v diskusi vystoupili už jen komunističtí poslanci a pirátský předseda sněmovní vyšetřovací komise pro privatizaci těžební společnosti OKD Lukáš Černohorský. Ten prosadil, aby se původní komunistické znění netýkalo jen převodu státního majetku do roku 1998, ale až do roku 2005.

Poslanec Jiří Valenta (KSČM) označil privatizace státního majetku v 90. letech minulého století za paraziticko-zlodějský proces. „Skutečně zpackaných privatizací bylo možno zaznamenat v naší malé zemi bezpočet,“ uvedl.

Pokud by vznikl „úřad dokumentace a vyšetřování zločinů privatizace“, nebyl by podle Valenty bez práce. V 90. letech za premiéra Václava Klause se uskutečnily obrovské transfery, které okradly a poškodily obyvatele a způsobily stagnaci jejich životní úrovně, uvedl Valenta.

  • 1. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky konstatuje, že v letech 1992 až 2005 došlo při privatizaci majetku státu k velké řadě excesů, chyb i zločinů, které způsobily České republice a jejím občanům škody na majetku v řádech stovek miliard korun a které vlády České republiky dosud nedořešily a jejich následky neodstranily.
  • 2. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky zpracovat a navrhnout účinnou změnu trestněprávních předpisů tak, aby bylo možné takové zločiny způsobené při privatizaci dále stíhat a potrestat, aby nedošlo k jejich promlčení, včetně posouzení, zda nedošlo v určitém období k situaci, kdy promlčecí doba ani nemohla běžet.

ODS: Jediný, kdo kradl, byli komunisté

V prosinci se debata nesla ve znamení sporů mezi komunisty a zejména občanskými demokraty a vzájemného vyčítání činů z minulosti. Poslanec ODS Karel Krejza tehdy poukazoval mimo jiné na to, že kdyby po roce 1948 nebyly všechny podniky ukradeny, nebylo by nutné po roce 1989 nic privatizovat. „Jediný, kdo tady kradl, byli komunisté. Jediní, kdo vracel majetek, jsme byli my,“ přidal se jeho stranický kolega Jan Skopeček.

Předseda klubu lidovců Jan Bartošek v prosinci prohlásil, že největší zlo a škody napáchali komunisté na hrdosti a morálce národa. Připomněl například někdejší Státní bezpečnost a její praktiky při „fízlování“ lidí. Na to reagoval předseda klubu KSČM Pavel Kováčik slovy, že kouřová clona houstne a křik zloděje „chyťte zloděje“ je silnější.

Návrh na nepromlčitelnost trestných činů souvisejícími s privatizacemi státního majetku už poslanci KSČM předložili. Vláda ANO a ČSSD novelu nepodpořila. Promlčecí lhůty by se podle návrhu neměly vztahovat ani na činy spáchané při zadávání, schvalování nebo provádění veřejné zakázky. 

Zákon pro dětské dlužníky

Sněmovna se zabývala i dětskými dlužníky a v prvním kole podpořila poslaneckou novelu, podle které by se peněžité dluhy dětí pod patnáct let převáděly na jejich rodiče nebo lidi, kteří je mají v péči. Pokud by dítě rodiče nebo člověka, do jehož péče by bylo svěřeno, nemělo, závazek by přešel na stát. Přenesení dluhu by podle novely nenastalo, pokud by dluh spočíval v povinnosti nezletilého dítěte nahradit úmyslně způsobenou škodu.

Předlohu připravili poslanci vládních ANO a ČSSD a opozičních Pirátů a lidovců. Podle Kateřiny Valachové (ČSSD) návrh reaguje na situaci, kdy v Česku čelí exekucím přes 6500 dětí. Dluhy vznikají kvůli nezaplaceným poplatkům za komunální odpad, telekomunikační služby nebo kvůli jízdě bez platné jízdenky.

Ve druhém čtení pak zákonodárci podpořili jednorázový doplatek k penzím nad jejich zákonnou valorizaci. Průměrný důchod vzroste příští rok zřejmě o 900 korun měsíčně.