Premiér nechce měnit člena ochranky, který vystřelil v letadle. Je pečlivý a seriózní, vysvětlil

Premiér Andrej Babiš (ANO) nebude požadovat výměnu člena policejní ochranky, který pravděpodobně nedopatřením vystřelil na palubě armádního letadla. Babiš ho označil za velice pečlivého a seriózního člověka, který svou profesi bere velice vážně. „Já bych chtěl, aby pokračoval,“ řekl premiér v rozhovoru pro server Blesk.cz. Nikomu na palubě se při incidentu nic nestalo.

Člen policejní ochranky vystřelil na palubě armádního letadla, které vezlo předsedu vlády s doprovodem z úterního neformálního summitu šéfů států a vlád EU. Premiérovi ani nikomu jinému z celkem 22 lidí na palubě se nic nestalo.

Ani letadlo nebylo vážně poškozeno a vrátilo se zpět do České republiky. Případ vyšetřuje Vojenská policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Babiš řekl, že u výstřelu nebyl. Seděl za dvěma přepážkami. „Nedramatizoval bych to,“ řekl. Člena ochranky je mu líto kvůli osobnímu stresu. „Nepočítal, že tam je náboj. To se může stát každému, každý děláme chyby,“ dodal.

Babiš také uvedl, že se ho ředitel Ochranné služby Policie České republiky Jiří Komorous ptal, zda si výměnu přeje. „Určitě nebudu požadovat výměnu,“ řekl. Žádné nebezpečí podle premiér nehrozilo.

K výstřelu došlo před vzletem při kontrole zbraní

Incident se stal na letišti v Bruselu. K události došlo ještě před vzletem, kdy příslušníci ochranky odevzdávají zbraně kapitánovi letadla, který je má po dobu letu v kabině. Při předávání je také třeba kontrolním výstřelem prokázat, že žádná střela v pistoli nezůstala, v tomto případě ale zřejmě zbraň zůstala nabitá.

Podobný případ se stal v červnu 1994, kdy jeden z členů ochranky tehdejšího ministra obrany Antonína Baudyše při letu do Švédska prostřelil podlahu letounu Tu-154 a zasáhl nádrž. Benzin tehdy zaplavil zavazadlový prostor, havárii na letišti likvidovaly dva hasičské sbory.