V letadle s Babišem padl výstřel z pistole člena ochranky, incident vyšetřuje GIBS

UDÁLOSTI: Na palubě letadla, kterým se premiér vracel z Bruselu, padl výstřel (zdroj: ČT24)

Na palubě letadla s premiérem Andrejem Babišem (ANO) padl podle informací ČT výstřel z pistole člena ochranky. Stalo se to v úterý ještě na letišti v Bruselu, při návratu premiéra z neformální večeře šéfů států a vlád zpět do Česka. Nikdo nebyl zraněn. Incident vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„Na palubě vládního letadla došlo v odděleném prostoru mimo přístup dalších osob při kontrole před uložením služební zbraně do určeného prostoru k náhodnému výstřelu. V daný okamžik se na místě nenacházela žádná jiná osoba, a tedy nedošlo k ohrožení. Věc převzala GIBS,“ sdělila ČT mluvčí policejního prezidia Lenka Sikorová. Sám premiér řekl, že byl asi čtyři metry od místa, kde k výstřelu došlo.

Událost se stala před vzletem, kdy příslušníci ochranky odevzdávají zbraně kapitánovi letadla, který je má po dobu letu v kabině. Při předávání je také třeba kontrolním výstřelem prokázat, že žádná střela v pistoli nezůstala, v tomto případě ale zřejmě zbraň zůstala nabitá. Nikdo nebyl zraněn, poškozeno nebylo ani letadlo.

Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová potvrdila, že inspekce případ převzala. „Budeme zjišťovat veškeré okolnosti tohoto jednání i to, zda nedošlo ze strany příslušníka bezpečnostního sboru ke spáchání nějakého trestného činu,“ uvedla. 

„Byl jsem informován bezprostředně poté, co k události došlo. Věc je v šetření, takže další informace poskytovat nemohu,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Kulka prý skončila v nápojovém vozíku

Podle serveru iDnes.cz člen ochranky zapomněl náboj v komoře. Odlet se zpozdil minimálně o hodinu, protože kapitán odmítl vzlétnout, dokud nebude nalezena kulka a ověřen technický stav letadla. Kulku se údajně podařilo najít ve vozíku s nápoji.

„Pokud by vyšel výstřel v prostoru letadla, je samozřejmě logické a správné, že kapitán odmítne vzlétnout, pokud nezjistí, jestli střela nepoškodila zařízení stroje. Ale podle mých informací došlo k výstřelu v bezpečném prostoru, mimo prostor premiéra. Tudíž tam, kde by k němu mělo dojít, když už se to stane. I třeba každá policejní služebna je vybavena vybíjecím zařízením na tuto manipulaci,“ řekl ČT Stanislav Kazbunda z Policejní akademie ČR.

„Pokud nechal příslušník náboj v komoře a nezkontroloval ji, je to samozřejmě jeho chyba. Ale je to spekulace. Ze zkušenosti mohu říct, že zbraň může selhat různým způsobem,“ dodal Kazbunda.

Podobný případ se stal v červnu 1994, kdy jeden z členů ochranky tehdejšího ministra obrany Antonína Baudyše při letu do Švédska prostřelil podlahu letounu Tu-154 a zasáhl nádrž. Benzin tehdy zaplavil zavazadlový prostor, havárii na letišti likvidovaly dva hasičské sbory.