Vysoké školy dostanou miliardy na opravu kolejí a menz. „Nesmíme šetřit ani na lidských zdrojích,“ zdůraznil ministr

90’ ČT24: Peníze pro vysoké školy (zdroj: ČT24)

Vysoké školy se mohou v příštích letech těšit na miliardy navíc. Ministr školství Robert Plaga (ANO) slíbil na zasedání České konference rektorů dodatečné finance na vzdělávání i vědu a výzkum a také ohlásil dotační program, ze kterého budou školy dostávat prostředky na opravy kolejí a menz. Financováním vysokého školství se zabýval i pořad 90' ČT24.

Vysoké školy po dlouholetém útlumu dostávají v posledních čtyřech letech čím dál více peněz a v příštím roce by to nemělo být jiné. K dosavadním 26,6 miliardy korun mají slíbeno dodatečných 1,7 miliardy. Z toho 800 milionů půjde na vzdělávání a 900 milionů na vědu a výzkum.

„Jsem rád, že jsme si uvědomili, že nelze na vysoké školy pohlížet, že pokud je tam méně studentů, tak jim lineárně snížíme prostředky. (…) Ony vykonávají řadu jiných funkcí, které nesouvisí s počtem studentů,“ poznamenal v 90‘ ČT24 ministr školství Robert Plaga, který peníze pro vysoké školy vyjednal.

Podle předsedy konference rektorů a rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy ale přesto není stát k vysokým školám tak štědrý jako západní země. „Máme špatný poměr mezi institucionálním financováním a projektovým. Třeba v Německu dosahuje institucionální podpora až 70 procent,“ upozornil s tím, že jeho škola dostává od ministerstva jen polovinu prostředků.

Ministr Plaga ujišťoval, že rokem 2019 zvyšování prostředků pro vysoké školy nekončí a porostou i dál – i při zpomalení ekonomiky. „Musí růst. Pokud myslíme vážně řeči o inovační strategii a posunu ČR k zemi s vysokou přidanou hodnotou ve výrobcích a službách, nemůžeme při zpomalení růstu začít šetřit na lidských zdrojích. (…) Krátkodobě to může vypadat rozpočtově zajímavě, ale dlouhodobě na to doplatíme,“ zdůraznil.

Peníze na opravy kolejí budou navíc, ministerstvo rozdá 2,5 miliardy

Přestože hlavní náplní života na vysokých školách je vzdělávání, věda a výzkum, nedílnou součástí každé z nich jsou i koleje a menzy. Zejména menší univerzity přitom nemají peníze na jejich údržbu. Třeba Univerzita Hradec Králové by potřebovala na opravy svých kolejí 45 milionů. Rekonstrukce je přitom nutná a nejde jen o to, že si studenti stěžují na proleželé matrace. „Například podesty schodišť vyžadují úplnou rekonstrukci,“ uvedla ředitelka kolejí Univerzity Hradec Králové Eva Valentová.

Potřebná investice je ale pro školu vysoká. Podle mluvčího univerzity Jakuba Nováka tedy – pokud zůstane odkázána sama na sebe – půjde o postupné mnohaleté investice. „Byl by to několikaletý výhled. Šli bychom postupně, museli bychom prioritizovat,“ uvedl.

Univerzita Hradec Králové proto doufá, že uspěje s žádostí o dotaci z nového programu ministerstva školství – do roku 2027 si vysoké školy rozdělí 2,5 miliardy korun určených právě na opravy kolejí a menz.

„Masivně jsme investovali z evropských prostředků do výzkumné, vědecké infrastruktury. Teď je potřeba investovat do lidských zdrojů. Jedna z věcí, které (…) neodpovídají standardům 21. století, je ubytování na kolejích,“ řekl k dotačnímu programu ministr Plaga. Podotkl, že považuje stav kolejí za „to jeden z mnoha problémů, nedofinancovaných věcí, které ve školství jsou“.

Dotace na opravy kolejí přijdou vhod i velkým univerzitám. Ani na Univerzitě Karlově si na velkou rekonstrukci koleje nevydělají. Podle rektora Zimy je třeba „udržovat ubytování v cenově dostupných hladinách pro studenty, které se pohybuje mezi 2000 a 3000 na měsíc“; kompletní rekonstrukce například Švehlovy koleje na Žižkově by přitom přišla na 300 až 400 milionů. „Jak si na to máme od studentů vydělat,“ podotkl Tomáš Zima.

Zatím vypsalo ministerstvo školství na opravy kolejí a menz dvě výzvy za 1,5 miliardy korun. První končí 30. dubna, druhá k 30. červnu. Školy mohou žádat opakovaně.