Najít bydlení v Brně je téměř nemožné. Vysokoškolákům začíná škola

Pronajímat byty v Brně se vyplatí (zdroj: ČT24)

Studenti v Brně výrazně ovlivňují realitní trh. Většina shání podnájem a poptávka po bytech převyšuje nabídku. Plné jsou i vysokoškolské koleje. Vysoké školy zahájí akademický rok v pondělí. Město se rozroste o sedmdesát tisíc mladých lidí.

Sehnat v Brně byt je teď obtížnější než ve zbytku roku. Realitní trh ve městě především na přelomu srpna a září ovlivňují vysokoškoláci. „V Brně je poptávka po nájemním bydlení rozhodně vysoká. Byty mizí z nabídky v řádu jednotek dní. A ceny stále rostou,“ řekla specialistka Sreality.cz Táňa Lálová.

Alena Rymešová s přítelem prošla za poslední měsíc už přes deset bytů. Podnájem se jim ale získat zatím nepodařilo. „Je to náročné, požadavky na lidi jsou veliké, majitelé si hodně vybírají, koho do bytu chtějí. Přebíjí se i cenově. Je daná nějaká cena a někdo přijde a řekne, že dá o 500, o 1000 korun víc,“ popsala neúspěšné hledání bytu Alena Rymešová.

Vyplatí se byty pronajímat, ne prodávat

Developer, který nedávno dostavěl dům v Bratislavské ulici, ani jeden z šedesáti sedmi malometrážních bytů neprodal, všechny pronajímá. „S nabídkou jsme začali v březnu a skončili jsme posledním bytem na konci srpna, takže sto procent bylo během pěti měsíců. Bylo to rychlejší, než jsme čekali,“ řekl projektový manažer RC Brno Bratislavská Marian Ležák. Polovinu bytů v domě obsadili zahraniční studenti.

Největší zájem je v Brně o pronájem bytů okolo 60 metrů čtverečních. Měsíčně v něm lidé zaplatí okolo 14 000 korun. „Tím, že je dneska velká poptávka ze strany studentů, nemáte tolik času na rozmyšlenou jako v jiných měsících. Ti, kdo hledají podnájem, musejí jednat i extrémně rychle,“ potvrdil realitní makléř Jan Hrbáč.

Vysokoškolské koleje jsou opět v kurzu

Kvůli zvyšujícím se nájmům v soukromých bytech znovu roste i zájem studentů o ubytování na kolejích. Letos se o lůžka přihlásilo víc studentů než loni. Na některých školách i o patnáct procent. Třeba Masarykova univerzita poprvé po několika letech nedokázala ubytovat všechny zájemce. Za místo na koleji student zaplatí necelé tři tisíce korun měsíčně. To je pro Brno průměrná částka. Nejdražší pokoje vyjdou studenty na čtyři tisíce korun.

Kapacita kolejí v Brně
Zdroj: ČT24

I přes relativně drahé pokoje jsou všechna lůžka v Brně obsazená. Nejvíc jich má Vysoké učení technické a Masarykova univerzita. Další pronajímá Mendlova a Veterinární univerzita. Veterinární a farmaceutické univerzitě chybí asi 200 lůžek. Pokoje si chtějí vypůjčit od jiné školy. „Máme o patnáct procent větší zájem než loni. Já se budu snažit s VUT domluvit navýšení kapacity na příští rok,“ řekl ředitel Kaunicových kolejí, Veterinární a farmaceutické univerzity Peter Kompér. V Brně celkem studenti zaberou víc než čtrnáct tisíc postelí.