Trest pro seniora Baldu platí. Za teroristický útok si odpyká čtyři roky

Senior Jaromír Balda si odpyká čtyři roky vězení za teroristický útok na železnici a za vyhrožování teroristickým trestným činem. Trest mu v úterý pravomocně potvrdil pražský vrchní soud.

Jedenasedmdesátiletý muž předloni pokácel dva stromy na vlakové koleje a způsobil tím dvě nehody vlaků, při nichž se jen shodou náhod nikdo nezranil. Sympatizant hnutí SPD chtěl své skutky svést na muslimské migranty, a vyvolat tak ve společnosti strach z migrační vlny.

Odvolací senát nemohl zpřísnit výši trestu, protože státní zástupce ji nenapadl. Baldův obhájce se domáhal toho, aby soud namísto teroristického útoku zvolil „přiléhavější kvalifikaci“ – v úvahu by podle něj připadalo obecné ohrožení. Tomu ale soud nevyhověl.

„Vážená soudní stolice, nejsem terorista, nejsem vrah. Měl jsem jenom strašnej, živočišnej strach o milované české plémě, české lidičky a české písničky,“ řekl v úterý Balda odvolacímu senátu. „Konal jsem pod tehdejšími účinky prášků proti vysokému tlaku, které člověka stísňují. Do toho přišly zprávy v televizi a vyjádření některých našich vrcholných představitelů. Toto všechno na mě silným způsobem působilo,“ dodal doposud bezúhonný důchodce, který na konečný verdikt čekal ve vazbě. Jeho obhájce v úterý uvedl, že s Baldou zváží, zda požádají o jeho podmíněné propuštění.

Pražský vrchní soud ale potvrdil čtyřletý trest. Seniorovi přitom hrozilo pět až patnáct let odnětí svobody. Středočeský krajský soud mu v lednu ve shodě s přáním státního zástupce uložil trest pod spodní hranicí sazby, a to proto, že Baldova příčetnost byla při obou skutcích zmenšená. Muž podle psychiatra trpí organickou poruchou osobnosti, která ovlivňuje jeho chování a mimo jiné mu zhoršuje úsudek.

„Tento trest byl uložen velmi citlivě,“ uvedl v úterý státní zástupce Martin Bílý.

Soudce: Podobný záměr měl i útočník v Christchurchi

Podle soudu je důležité vzít v úvahu motivaci Baldy. „Tento případ má své velké specifikum v tom, jaká byla skutečná motivace jednání obžalovaného. Byla to snaha vyburcovat veřejnost před nebezpečím, které podle jeho názoru aktuálně, reálně hrozilo imigrací muslimských migrantů. (…) V nedávné době jsme byli svědky událostí v novozélandském Christchurchi, kdy takovýto záměr vedl k usmrcení padesátky nevinných osob,“ uvedl předseda odvolacího senátu Zdeněk Sovák. 

Soudce připustil, že srovnání s březnovým masakrem věřících v mešitách „samozřejmě pokulhává“ a že prostředky, které použil Balda, jsou s prostředky střelce z Nového Zélandu nesrovnatelné. Zároveň ale poukázal na to, že i následky Baldova jednání mohly být fatální pro lidi, kteří byli stejně jako v Christchurchi ve špatnou dobu na špatném místě. Při útoku na dvě mešity v novozélandském městě zemřelo padesát lidí.

Balda tvrdil, že měl hrůzné sny

První náraz vlaku do pokáceného stromu se stal počátkem června 2017 mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou, druhý o necelé dva měsíce později mezi stanicemi Bezděz a Bělá pod Bezdězem. V prvním vlaku bylo deset lidí, ve druhém devět. Nikdo z nich se nezranil.

Podle expertů ale neměli strojvedoucí osobních vlaků šanci včas zastavit ani při použití rychlobrzdy. Do kmenů vlaky narazily rychlostí 74 a 67 kilometrů v hodině. České dráhy vyčíslily způsobenou škodu na 155 tisíc, Správa železniční dopravní cesty na dalších 63 tisíc korun. Škodu musí Balda uhradit.

Balda, první člověk v Česku odsouzený za teroristický útok, se k činům doznal. V okolí pokácených stromů zanechal letáky se letáky se zvoláním „Alláhu akbar!“ (arabsky Bůh je veliký). Další obdobné tiskoviny, v nichž se snažil špatnou češtinou vzbudit zdání, že je psali vyznavači islámu, pak rozesílal do schránek a rozvěšoval na veřejných prostranstvích.

U soudu ale zdůrazňoval, ho trápily hrůzné sny, které „plynule navazovaly na to, co se dělo v Německu a ve Francii v souvislosti s migranty“. Podle verdiktu se musí rovněž podrobit ambulantnímu psychiatrickému léčení. Státu také propadly věci, které použil k páchání trestné činnosti – motorová pila, notebook a tiskárna.

Měl jsem sny, že se sem valej vlakem jako v indickejch filmech – na stupačkách, na střeše – a že nám znásilňujou ženský.
Jaromír Balda

Jeden z těchto snů Baldu podle jeho slov přiměl, aby šel pokácet první ze stromů. Ke druhému činu jej pak údajně motivovaly nepokoje v detenčním zařízení pro cizince Bělá-Jezová. „Chtěl jsem lidi varovat. Byl to zoufalý křik starého dědka k těm mladším, aby si dali pozor,“ vysvětlil už dříve Balda.

Jedním z důkazů proti Baldovi byly i odposlechy jeho telefonátů s členkou mladoboleslavské buňky hnutí SPD. V hovoru plném vulgarismů se zmínil mimo jiné o tom, že „to chce vzít Molotovův koktejlek malinký“ a hodit ho na lidi, kteří „tu nosí arabské kutny“. Hovořil také o potřebě „vybombardovat Prahu, aby byla menší, aby se těch lidí tam tolik nevešlo“, kvůli slabým volebním výsledkům SPD v hlavním městě. Senior podpořil hnutí také finančně a před volbami se podílel i na jeho kampani.