Prezident Zeman přijme týden před volbami kandidáta na slovenského prezidenta Šefčoviče

Jednoho ze dvou uchazečů o funkci slovenského prezidenta Maroše Šefčoviče přijme český prezident Miloš Zeman. Uvedl to mluvčí hlavy státu. Šefčovič navštíví Zemana na lánském zámku v neděli, tedy šest dnů před druhým kolem voleb, ve kterém se utká se Zuzanou Čaputovou.

„Maroš Šefčovič požádal pana prezidenta o setkání. Pan prezident této žádosti vyhoví, setkání se uskuteční v neděli v 16:00 na zámku v Lánech,“ uvedl mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček. Jako první napsal o nadcházející schůzce v Lánech Deník N s odkazem na šéfa prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře. Ten zdůraznil, že „pan Šefčovič osobně požádal o schůzku“.

Miloš Zeman by měl s jedním z kandidátů na slovenského prezidenta hovořit zhruba hodinu. S Šefčovičem se ovšem v minulosti již formálně setkával vzhledem k tomu, že je nynější prezidentský kandidát místopředsedou Evropské komise a komisařem pro energetiku.

Šefčovič, kterého ve volbách podporuje nejsilnější slovenská vládní strana Smer-sociálna demokracia expremiéra Roberta Fica, skončil v prvním kole prezidentských voleb druhý a postoupil do druhého kola. Dostal 18,66 procenta hlasů.

Právnička Zuzana Čaputová, která bude ve druhém kole jeho soupeřkou, získala v kole úvodním 40,57 procenta hlasů. Po vítězství v prvním kole se vzdala funkce místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko.

Vítěz voleb bude pak na uvedení do funkce – a tedy i možné formální setkání s českým prezidentem – čekat ještě déle než čtvrt roku. Úřadujícímu prezidentovi Andreji Kiskovi, který se o znovuzvolení neucházel, skončí pětileté funkční období až v polovině června.