Je to politický boj, řekl Faltýnek poslancům. Stanjura označil jeho schůzky se šéfem ÚOHS za „skandální a nepřijatelné“

UDÁLOSTI: Faltýnek vysvětloval poslancům schůzky s ředitelem Kapsche a šéfem antimonopolního úřadu (zdroj: ČT24)

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek vysvětloval ve čtvrtek poslancům své stanovisko ke kauze spojené se společností Kapsch a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Do jednání o dálničním mýtném systému vstoupil podle svých slov kvůli tomu, že tehdejší premiér Bohuslav Sobotka hrozil, že odvolá ministra dopravy Ťoka. Poslancům řekl, že si tento mandát vzal sám, což ovšem znovu vyvolalo kritiku opozice – nebyla s Faltýnkovým vysvětlováním spokojena, vadilo jí i to, že na téma byly vyhrazeny jen dvě hodiny. Podle šéfa poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojky by debata ve sněmovně mohla pokračovat za dva týdny.

Nejprve ve sněmovně vystoupil ministr dopravy Dan Ťok (nestr. za ANO). Odmítl, že by policejní zásahy z minulého týdne ohledně dálničního mýta souvisely s činností ministerstva dopravy. 

Pak už u řečnického pultu stanul místopředseda hnutí ANO. „Mýtné je o penězích. Velkých penězích,“ zmínil na úvod. Zhruba před čtyřmi lety podle něho hrozilo, že stát přestane vybírat mýto a přijde zhruba o deset miliard korun ročně.

„Faltýnek s týmem ministra dopravy v roce 2016 spoluvyjednal slevu 28 procent, jednu a půl miliardy na tři roky.  A pan ministr v otevřeném neutrálním výběrovém řízení vybral vítěze, který zajistí mýtné na dalších deset let, čímž ušetřil státu zhruba patnáct miliard korun,“ řekl mimo jiné poslancům Faltýnek.

„Zrůdné a nesmyslné dodatky“ ve smlouvě

Faltýnek zopakoval, že do jednání o dálničním mýtném vstoupil kvůli Sobotkově hrozbě, že odvolá Ťoka. Poslancům řekl, že si tento mandát vzal sám. „Nikdy jsem neřekl, že jsem měl mandát od koaliční rady nebo dopravní koaliční rady. Já jsem si ho sám vzal,“ uvedl Faltýnek, u kterého byla minulý týden policie.  

„Nežádal jsem mandát pana ministra, ani jsem ho po něm nechtěl, protože jsem cítil, že je třeba situaci politicky podpořit a zaštítit, a to jsem udělal. Já jsem za svůj život zvyklý problémy řešit okamžitě a tak jsem problém začal řešit, společně s kolegy z ministerstva dopravy,“ řekl také poslancům a zdůvodnil to ve své řeči i „zrůdnými, nesmyslnými dodatky“, které podle Faltýnka ve smlouvě s Kapschem byly.  

Vyjádřil se také ke svým kontaktům s antimonopolním úřadem. „Poslanec je oprávněn požadovat od členů vlády informace a vysvětlení potřebná k jeho výkonu funkce. Pokud se jedná o mou komunikaci se zástupci ÚOHS, ta byla podle mého v souladu s ustanovením zákona,“ řekl také Faltýnek. Policisté na úřadu zasahovali kvůli údajnému ovlivňování přezkumu veřejné zakázky na systém elektronického mýta.

Ještě jednou ve čtvrtek vysvětloval Faltýnek okolnosti schůzek předsednictvu ANO. „Víceméně zopakoval to, co dnes padlo na plénu v Poslanecké sněmovně. Musíme vyčkat, jak se celá situace bude vyvíjet dál,“ řekl potom místopředseda hnutí Petr Vokřál. Dodal, že vedení nezaujalo žádné stanovisko k Faltýnkově věci.

Na diskusi bylo málo času, zlobil se Bartošek

Předseda poslaneckého klubu opoziční KDU-ČSL Jan Bartošek kritizoval v Interview ČT24, že byly na téma s názvem Informace vlády o výběrovém řízení na mýtný systém, jehož jádrem bylo Faltýnkovo vyjádření, vyhrazeny pouhé dvě hodiny. „Řada otázek nepadla,“ míní Bartošek.

Podivil se však nad tím, že v průběhu soutěže Jaroslav Faltýnek jednal „s firmou, která nabídla výrazně vyšší cenu“ a celý jeho postup označil šéf lidoveckých poslanců za absurdní. „V tom případě si říkám, že asi nepotřebujeme ministerstvo dopravy, nepotřebujeme ministra Ťoka. (…) Na mě to dělá dojem, že pan předseda Faltýnek je muž na špinavou práci, takový Wolf čistič z Pulp Fiction – samozřejmě přeháním,“ podotkl. 

Jan Bartošek v Interview ČT24: „Představte si tu absurdní věc, že předseda klubu, aniž je pověřen, vstupuje do jednání s firmami, které se účastní tendru.“ (zdroj: ČT24)

Podle Stanjury ohrozily schůzky Faltýnka s Kapschem regulérnost tendru

Podle exministra dopravy Zbyňka Stanjury (ODS) ale Faltýnek schůzkou se zástupcem firmy Kapsch ohrozil regulérnost tendru na mýto; šéf ÚOHS Rafaj měl schůzku s Faltýnkem odmítnout. „Jakýkoli kontakt zadavatele nebo jeho zástupce v podobě pana Faltýnka s jedním z uchazečů by vedl zcela nemilosrdně ke zrušení soutěže pro netransparentnost a porušení zásad rovného zacházení,“ řekl Stanjura s poukazem na zákon o veřejných zakázkách. 

Pokud by byl tendr zrušen, firma Kapsch by nejspíš získala další prodloužení smlouvy na provozování systému dálničního mýtného, uvedl Stanjura. Podle něj je otázkou, zda Faltýnek jednal vědomě nebo nevědomě. 

Za „skandální a nepřijatelné chování“ pak Stanjura označil jednání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje s Faltýnkem v době tendru. Podle něj je na vládě, aby s předsedou antimonopolního úřadu, který měl garantovat férovou soutěž, něco udělala. Také podle Jana Bartoška by měl Rafaj skončit ve funkci. „ÚOHS je autorita, která má zajistit nestrannost soutěže. Jestliže je požádán o schůzku v tak nestandardní věci, má být první, kdo tu schůzku odmítne. Potom, ať už se tam dělo cokoli, to staví jeho a úřad do nepříjemného světla,“ řekl šéf poslanců KDU-ČSL.

Podivné, jak hnutí ANO udílí mandáty, reagovala opozice

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se tázala, zda ministr dopravy o jednání Faltýnka věděl. Odpovědi se ve čtvrtek nedočkala. A uvedla také, že jí přijde divné, že se podobným úspěchem, jak Faltýnek prezentuje jednání s Kapschem, „nepochlubil“ médiím. 

„Pane Faltýnku, mně přijde podivné, že prostě říkáte, že jste si ten mandát vzal. To je podivné, jak to u vás v ANO funguje,“ řekl následně Bartošek (KDU-ČSL) v reakci na Faltýnkova slova. „Pokud je mýto součástí politického boje, je i vyšetřování policie důsledkem politického boje? Chcete tímto zpochybnit nezávislost policie?“ tázal se Bartošek.

„Pokud někdo má nějaký mandát, má od něj i nějaké papír, pověření, existuje o tom nějaký zápis. Aby takový zápis nemusel existovat, tak tady dnes slyšíme, že si prostě někdo ten mandát vzal. Že ho vyzvedáváme libovolně,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. 

Vysvětlení bylo nedostatečné, míní opozice

Opoziční poslanci budou chtít v debatě pokračovat, představitelé ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 i STAN se shodli, že se ve čtvrtek nedočkali požadovaných odpovědí. Debata ve sněmovně by podle šéfa poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojky mohla pokračovat za dva týdny. Chvojka také předpokládá, že se věcí bude zabývat pondělní koaliční rada ANO a ČSSD.

„Podle nás to vůbec nebylo dostatečné. Proč pan Faltýnek jednal, že si vzal sám mandát, proč jednal s předsedou ÚOHS, proč se takto snažil něco vyřešit s otázkou Kapsche ve chvíli, kdy už pro to neměl žádné podmínky, ani to neměl dělat, na to jsme vůbec odpovědi nedostali,“ kritizoval předseda ODS Petr Fiala. 

Odpovědi chtěla ODS slyšet i od premiéra Andreje Babiše (ANO). „Budeme klást otázky předsedovi vlády, jak on se k tomu staví, jak se staví k jednání svého prvního místopředsedy, kde se vzal ten mandát, zda si ho opravdu pan Faltýnek vzal sám, zda nepřekročil pravidla hry, kterými se musí každý politik řídit při respektování pravidel veřejné soutěže, rozhodování ÚOHS,“ řekl před odpoledními interpelacemi na premiéra Fiala.

Babiš odpoledne při interpelacích na Fialovy dotazy zopakoval, že Faltýnek není ani stíhaný. „Tady se hraje kauza Faltýnek, která neexistuje,“ řekl premiér. Jde podle něho o případ dvou lidí z antimonopolního úřadu a ředitele české pobočky firmy Kapsch Karla Feixe. Babiš také prohlásil, že někdejší tendr na výběr mýtného, v němž Kapsch vyhrál, byl zmanipulovaný a šlo o „megatunel, na kterém se podílely tradiční demokratické strany“.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše se ale ve čtvrtek poslanci od Faltýnka nic nedozvěděli. Bartoš přitom jednání Faltýnka s předsedou ÚOHS Petrem Rafajem, které se nekonalo v úřadu ani ve sněmovně, ale v hotelu, kritizuje a pochybuje o tom, že by bylo oficiální. „Pokud se jedná o oficiální vyjednávání, tak ze všech jednání přece musí existovat zápis. Pokud takový zápis není, je tady důvodné podezření, že byl nějakým způsobem porušován zákon,“ řekl.

Zpochybnil také, že by Faltýnek v kauze, v níž podle médií policie podezřívá Rafaje a šéfa firmy Kapsch Karla Feixe z korupce, figuroval pouze jako svědek. „Já teda moc neznám případy, kdy by policie požadovala od svědka jeho počítač či telefon,“ poukázal na zásah policistů ve Faltýnkově bytě minulý týden. 

Podle Chvojky je třeba vyčkat na vyjádření policie a nedělat předčasné závěry. „Já nechci z někoho dělat vinného bez rozhodnutí soudu,“ uvedl. Místopředseda KDU-ČSL a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka odmítl Faltýnkovo tvrzení, že se na základě koaličního jednání rozhodl jednat za ministerstvo dopravy.

„Nikdy, na žádném jednání, nezaznělo, že tady v tento okamžik bude pan Faltýnek tím, kdo převezme roli ministra dopravy a začne vyjednávat. A navíc začne vyjednávat tou formou, že se začne scházet s šéfem ÚOHS Rafajem a bude na něj tlačit, jaké rozhodnutí má tento úřad vydat, aby to bylo ve prospěch zájmů ministra dopravy,“ řekl Jurečka.

Za vysoce nestandardní postup označil jednání Faltýnka s Rafajem i předseda STAN Petr Gazdík. Faltýnek navíc podle něj prokázal neschopnost ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). „Pan Faltýnek přiznává, že mají neschopného ministra dopravy. Kdyby ho měli schopného, tak není potřeba, aby za něho vyjednával nějaký Faltýnek,“ řekl.

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v souvislosti s aférou uvedla, že by byl na místě konec Rafaje v čele ÚOHS. Vláda by podle ní měla sdělit poslancům stanovisko v této věci.

Langšádlová: Je to chobotnice

Člence výboru pro bezpečnost a bývalé ministryni spravedlnosti Heleně Válkové (ANO) však Faltýnkovo vysvětlení ve sněmovně úplně nestačí. „Já bych chtěla vědět obsah toho, o čem hovořil, a to v té jeho řeči nebylo. Bylo tam ujištění, že si vzal sám politický mandát. Já bych to nahradila slovy – politicky jsem cítil potřebu do toho zasáhnout, jinak by to – podle jeho názoru – nedopadlo výhodně pro občany,“ řekla Válková v Událostech, komentářích.

Připouští i výhradu opozice, že aktuální kauzou může být tendr na mýtný systém ohrožen. „Rozhodně to může vést k ohrožení procesu řádného výběrového řízení. (…) Já bych řekla, že to není chyba, ale je to riskantní, rizikové chování,“ poznamenala k Faltýnkovým schůzkám.

Události, komentáře: Helena Langšádlová (TOP 09), Helena Válková (ANO); mluvčí Kapsche David Šimoník (zdroj: ČT24)

Podle poslankyně Heleny Langšádlové (TOP 09) je problém mnohem vážnější. „Došlo k rozsáhlé policejní razii a evidentně se jedná o rozsáhlou chobotnici, která se dotýká i zástupců hnutí ANO. My jsme chtěli vědět, od koho měl pan Faltýnek mandát, chtěli jsme vědět, kdo o tom věděl, že jedná. Na tyto otázky nám nebylo odpovězeno,“ uvedla v Událostech, komentářích.

Faltýnek podle ní záměrně mate, když v případě prodloužení smlouvy s Kapschem o tři roky tvrdí, že dojednal výhodné podmínky a ušetřil 1,5 miliardy. „To je naprostý nesmysl. On tvrdí, že tak učinil na těch jednáních, na kterých byl nachytán, přestože tam je naprostá časová nesouslednost. Protože v době, kdy jednal, podle informací v médiích, tak tato smlouva o prodloužení již byla uzavřena,“ upozorňuje Langšádlová.

Podle policejních odposlechů měl jít Faltýnek na ruku Kapschi

Policie minulý čtvrtek zasahovala na několika místech včetně Faltýnkova bytu. Web Novinky.cz a deník Právo potom s odkazem na povolení k domovní prohlídce a odposlechy napsaly, že policie podezírá předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje a ředitele české pobočky Kapsch Karla Feixe z korupce a že Jaroslav Faltýnek s oběma jednal. „Faltýnek řekl předsedovi ÚOHS Rafajovi mj., že je potřeba udělat to, co chce společnost Kapsch,“ shrnují podle deníku detektivové obsah rozhovoru s Rafajem.

Faltýnek jednání s firmou provozující mýtný systém a s antimonopolním úřadem potvrdil, uvedl však, že tak chtěl zajistit, „aby tendr vůbec proběhl a Česká republika nemusela složitě řešit, že systém na výběr mýta přestane být funkční“.

Poslanec ANO a bývalý náměstek ministra dopravy Milan Feranec přitom zapochyboval o validitě odposlechů a informací zveřejněných v Právu. „Mně to přijde jako vrtěti psem,“ řekl Feranec v Událostech, komentářích.  

Feranec: Faltýnek napomohl slevě při prodloužení smlouvy s Kapschem

Podezření, která se dotýkají i Jaroslava Faltýnka, se týkají doby, kdy již proběhla otevřená soutěž na provozovatele mýta a antimonopolní úřad prověřoval její výsledek. Podle Milana Ferance – kterého policie v kauze kolem Kapsche a ÚOHS také kontaktovala a prohlédla si jeho mobil – ale Faltýnek s Kapschem jednal již před soutěží na mýtný systém, v době, kdy ministestvo dopravy domlouvalo krátkodobé prodloužení původní smlouvy. Přispěl podle Ferance ke zlevnění tříletého kontraktu o 1,5 miliardy.

Jak šel čas s mýtem v Česku
Zdroj: ČT24

„Byli jsme rádi za každou politickou podporu, které se nám dostalo,“ zdůraznil bývalý náměstek ministra dopravy. I Feranec se podle svých slov se zástupci Kapsche setkával. „Já jsem se scházel se všemi, kteří to nějakým způsobem řešili a kdo měli zájem se sejít. Pochopitelně vyplývalo to z mé pracovní náplně,“ uvedl v úterý po jednání sněmovny.  

Ťok sám Faltýnkův postup také kritizoval. A jak upozornila analytička Radiožurnálu Jana Klímová, Ťokovi nepřišel postup ÚOHS vhod. „Pan Ťok vydal několik dní po údajné schůzce pana Faltýnka s panem Rafajem a předtím panem Feixem tiskovou zprávu o tom, že antimonopolní úřad začal dělat velmi nestandardní kroky při prověřování mýtného tendru. Že požaduje věci nad rámec zákona a že je zvláštní, co za tím bude,“ připomněla v Událostech, komentářích.

Události, komentáře: Kauza Kapsch (zdroj: ČT24)

Kapsch provozuje mýtný systém v Česku od roku 2007. Původně měl desetiletou smlouvu, ale protože stát nestihl vysoutěžit nového provozovatele, získal kontrakt na další tři roky. V tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 pak vyhrálo konsorcium CzechToll/SkyToll. Kapsch výsledky tendru napadl, a ÚOHS pak nejprve loni v květnu výběr vítěze zrušil. V září ale platnost smlouvy potvrdil. Kapsch se obrátil na soud.