Jednal jsem se zástupci Kapsche i antimonopolního úřadu, řekl Faltýnek. Schůzky považuje za legitimní

Události ČT: Policejní vyšetřování kvůli tendru na mýtný systém (zdroj: ČT24)

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek připustil v pátečním tiskovém prohlášení, že jednal se zástupci společnosti Kapsch a scházel se i s lidmi z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru na mýtné, aby Česko nemuselo řešit budoucnost systému. Ve čtvrtek v sídle Kapsche i v ÚOHS zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli podezření z korupce u mýtné zakázky. Policisté navštívili i Faltýnka, zabavili mu počítač a mobilní telefon.

Policisté podle deníku Právo v příkazu k domovní prohlídce Jaroslava Faltýnka jmenují podezření z trestných činů přijetí úplatku, podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby.

Detektivové Faltýnka sledovali od října 2017 a nahráli jeho schůzky se šéfem Kapsche Karlem Feixem a předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. Faltýnek se měl údajně s Feixem domluvit na tom, že na antimonopolním úřadu zasáhne ve prospěch firmy Kapsch.

Faltýnek zdůraznil, že v minulém volebním období byl v dopravní koaliční radě, která se zabývala otázkou výběru mýtného. „Z tohoto důvodu je tedy zřejmé, že jsme se setkávali se všemi relevantními subjekty, ale i experty na otázku výběru poplatků za přepravu v rámci české dálniční sítě,“ uvedl.

Tyto schůzky považuje za legitimní. Podle něj se díky činnosti skupiny ušetřilo 1,5 miliardy korun. Současně zpochybnil, zda by byl v případě výhry třetího subjektu v tendru Kapsch dostatečně součinný při předání systému. „Tato obava trvá i v současnosti,“ napsal Faltýnek. 

V komisi s Faltýnkem zasedali i Birke nebo Feranec

„Naším cílem bylo to, aby tendr vůbec proběhl a Česko nemuselo složitě řešit, že systém na výběr mýta přestane být funkční a že Česko bude přicházet o finanční prostředky, které z mýta plynuly, ročně jde o deset miliard korun,“ napsal Faltýnek.

V dopravní koaliční radě byl Faltýnek například s poslanci Janem Birkem (ČSSD), Janem Volným (ANO) a Milanem Ferancem (ANO). Řešili rozsah zpoplatnění, ale i další otázky týkající se právě mýta. „Díky činnosti i této koaliční skupiny jsme v přechodném období, mezi výběrem nového provozovatele mýtného systému, ušetřili našemu státu a českým občanům 1,5 miliardy korun,“ poznamenal šéf poslanců hnutí ANO.

Milan Feranec: Policie si prohlédla můj mobilní telefon (zdroj: ČT24)

Poslanec a dřívější náměstek ministra dopravy Milan Feranec potvrdil, že ho policie kontaktovala a prohlédla si jeho mobil. Potvrdil také schůzky s Kapschem. „Já jsem se scházel se všemi, kteří to nějakým způsobem řešili a kdo měli zájem se sejít. Pochopitelně vyplývalo to z mé pracovní náplně,“ uvedl po jednání sněmovny. 

Nový mýtný systém se satelitní technologií by měl být na dálnicích spuštěn letos 1. prosince, na silnicích první třídy od ledna 2020. Firma CzechToll zvítězila v tendru na nového provozovatele mýtného systému s nabídkou 10,75 miliardy korun za deset let provozu. Vystřídá současného správce mýta, rakouskou firmu Kapsch, přičemž dosavadní mikrovlnnou technologii nahradí satelitní systém.

Kapsch: Nikdo zatím nebyl obviněn

Ve čtvrtek v sídle Kapsche zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli podezření z korupce u mýtné zakázky a odnesli si odtud vyžádané věci. Zasahovali i v bytě ředitele společnosti Kapsch Karla Feixe. Feix ani nikdo jiný z firmy nebyl obviněn. V pátek to řekl mluvčí podniku David Šimoník. Podle něj se zástupci Kapsche žádného kriminálního činu nedopustili.

Policisté z NCOZ ve čtvrtek zasahovali na několika místech v Česku. Podle žalobce olomouckého vrchního státního zastupitelství Petra Šeredy zásah souvisel s některými veřejnými zakázkami, kterými se zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), včetně zakázky na mýtný systém.

Detektivové přišli do pražského sídla Kapsche, bytu ředitele firmy, sídla ÚOHS v Brně, na radnici městské části Brno-střed, k místopředsedovi hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi a v Prostějově k vlivnému sportovnímu manažerovi Miroslavu Černoškovi.

Jak šel čas s mýtem v Česku
Zdroj: ČT24

„Úkony trestního řízení se omezily na prohlídky bytových a nebytových prostor. Policie také požádala o vydání jimi definovaných věcí. Kapsch ve všem vyhověl, poskytoval policii veškerou součinnosti,“ řekl Šimoník.

Podotkl, že podrobnější vyjádření mu neumožňuje vyšetřování olomouckého státního zastupitelství. Policisté v sídle firmy zasahovali od čtvrtečního rána do sedmnácti hodin, v pátek už ve firmě nebyli.

Kapsch provozuje mýtný systém v Česku od roku 2007. V tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 ale vyhrálo konsorcium CzechToll/SkyToll. Kapsch výsledky tendru napadl, a ÚOHS pak nejprve loni v květnu výběr vítěze zrušil. V září ale platnost smlouvy potvrdil. Kapsch se obrátil na soud.

Pelikán: Úřad funguje špatně

Antimonopolní úřad pod vedením Petra Rafaje, který v jeho čele stojí od roku 2009, nepracuje tak, jak by měl, myslí si bývalý ministr spravedlnosti a nyní odborník na soutěžní právo Robert Pelikán (ANO). Činnost úřadu pod Rafajovým vedením kritizoval už v minulosti. Současná tvrzení některých médií o údajném propojení Rafaje a firmy Kapsch bývalý ministr komentovat nechtěl.

„Je o mně známo, že jsem jako jediný člen vlády hlasoval proti tomu, aby byl Petr Rafaj znovu předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Důvodem bylo to, že i z doby, kdy jsem se jako advokát hospodářskou soutěží zabýval, jsem měl pochybnosti o rozhodnutích a aktivitách úřadu pod vedením předsedy Rafaje,“ řekl Pelikán.

„Kromě toho, že pro tuto funkci nemá erudici, jsem sledoval i to, co úřad pod jeho vedením dělal, a podle mě to bylo v rozporu s tím, co by podle mě úřad s těmito úkoly dělat měl,“ dodal Pelikán.

ÚOHS podle něj ohledně hospodářské soutěže není vůbec aktivní, málokdy vydá rozhodnutí s vysokými pokutami. „A když už se mu podaří odhalit problematické chování, jakým byl například kartel stavebních firem, dostatečně věc neošetřil z procesního hlediska a rozhodnutí neobstálo u soudu,“ připomněl nedávné rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který zrušil pokutu 1,66 miliardy korun, již úřad uložil v roce 2017. Ohledně veřejných zakázek zase podle Pelikána úřad postupuje formalisticky a znepřehledňuje systém zadávání veřejných zakázek.

„To, že předseda něco ovlivňuje, je nesmysl. Za mě to bylo tak, že v prvním stupni rozhodoval místopředseda a já jsem mu do toho nezasahoval a ve druhém stupni rozhoduje předseda na návrh rozkladové komise, tak je to dané zákonem,“ konstatoval bývalý předseda úřadu Martin Pecina.

Zároveň zdůraznil, že úředník není nezávislý soudce, hierarchie na úřadu je jednoznačně daná. „Úřad řídí předseda a ten podle mého názoru může i nařizovat v prvním stupni, ne ovlivňovat. Je to dáno jeho funkcí,“ zdůraznil Pecina. Případné pochybení úřadu v jednotlivých kauzách může posoudit krajský soud, což se také často děje. „Mnohdy se stalo, že naše rozhodnutí krajský soud změnil, ale my jsme pak vyhráli kasační stížnost u Nejvyššího správního soudu,“ dodal bývalý předseda úřadu.

Rafaj má od čtvrtka vypnutý mobilní telefon a na SMS zprávy nereaguje.

Hynek: Nejhorší je otřesená důvěra k ÚOHS

Právě vztah této kauzy a antimonopolního úřadu považuje redaktor ČT Jiří Hynek za to nejvážnější. „Že tady byl znevěrohodněn arbitr, který má velký vliv i na podnikatelské prostředí v Česku. Že si šéf ÚOHS k sobě pustí politiky, že s nimi jedná nestandardně mimo úřad, to je myslím na té kauze to nejhorší,“ řekl v pořadu Devadesátka ČT24 redaktor, který dlouhodobě pokrývá různé kauzy v české společnosti. 

Devadesátka ČT24: Policejní razie kvůli zakázce na výběr mýtného (zdroj: ČT24)

Zároveň se redaktor nedomnívá, že by impulz k celé akci vzešel z opozice. Připomněl, že policie již před dvěma lety rozkrývala v Brně kauzu, kdy docházelo k únikům z policejních spisů. „Byl tam stíhaný podnikatel Rusnák a bývalý policista Ratajský a v rámci této kauzy policie stíhala i jednoho podnikatele pocházejícího z Blízkého východu, tuším, že se jmenuje Talabani,“ řekl Hynek. Právě tento podnikatel figuruje podle něj i v této kauze. „Podle mých informací s policií spolupracuje a již v té předchozí kauze nabídl informace o podobných věcech, které se týkají Brna.“

Podle zdrojů ČT je jedním ze zadržených právě vlivný brněnský podnikatel Saman El-Talabani. Dalším je bývalý místostarosta a současný radní Jiří Švachula (ANO), v nejlidnatější městské části řídil investice.