Je vydání Hitlerových projevů popíráním genocidy?

Brno - U brněnského městského soudu začne proces s vydavateli projevů Adolfa Hitlera. Kniha vyšla v roce 2012 a obsahuje 18 projevů, v nichž nacistický vůdce propaguje národní socialismus a kritizuje „mezinárodní židovstvo“. Vydavatelům knihy a autorovi publikace hrozí až tři roky vězení za popírání genocidy. Kniha vyšla v roce 2012 v nákladu 10 000 kusů.

Mareš: Spíš jde o trestný čin podle paragrafu 403 (zdroj: ČT24)

Obžaloba konkrétně směřuje proti brněnskému vydavatelství Guidemedia etc, redaktorovi a překladateli knihy Pavlu Kamasovi, spolupracujícímu redaktorovi a grafikovi Lukáši Novákovi a autorovi poublikace Stanislavu Beerovi. Kamas a Novák jsou zároveň spolumajiteli vydavatelství.

Jak v rozhovoru pro ČT uvedl politolog Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně, spíše než o popírání genocidy by se mělo debatovat o tom, zda se nejedná o trestný čin podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. V knize se totiž nemluví přímo o událostech druhé světové války, kdy ke genocidě došlo, a jde proto o projevy, které genocidu přímo nepopírají. Případně by se mohlo jednat o popírání válečných zločinů nebo popírání spiknutí, které bylo odsouzeno v Norimberku, ale takovéto popírání u nás trestné není, řekl Mareš. Není si jistý, zda se obžalovaným podaří vinu prokázat. 

Obžalovaní: Projevy jsou historickým dokumentem

Trojice mužů považuje obžalobu za bezpředmětnou. Projevy jsou podle nich historickým dokumentem, jehož vydání nelze považovat za trestný čin. Žádnou oslavu nacismu prý neobsahují ani předmluvy a mezititulky. Lidé mají podle vydavatelů právo na to, aby si mohli vytvářet svobodný názor na ideologii nacionálního socialismu. Výtisk knihy od nich dostane každý návštěvník soudního přelíčení.

Publikace Adolf Hitler: Projevy se prodávala jen na internetu. Z propagačních textů na webu se čtenář knihy dozví, že Hitler mluvil o Češích s úctou a uznáním, že podle něj měl každý stejné právo na život, nacistický vůdce prý usiloval o mír, přál si přátelství s Anglií a neměl nic proti Rusům. Podle obžaloby ale projevy obsahují myšlenky nacionálního socialismu, konkrétně úvahy a názory ohledně údajného utlačování či masakrování německého obyvatelstva v Československu a Polsku, vyjádření sympatií k fašistickému režimu ve Španělsku a Itálii, kritiku „mezinárodního židovstva“ a demokratických režimů v zemích Západu a vyzdvihování úspěchů nacionálního socialismu.

Text v knize je doprovázen titulky a komentáři, které podle obžaloby jednoznačně vyznívají „jako souhlas s obsahem těchto projevů, mající formu jakéhosi vysvětlení správnosti tehdejších názorů Adolfa Hitlera“. Nakladatelé ale pochybení odmítají. Do předmluvy knihy záměrně nedali text, v němž by se od Hitlerových projevů distancovali a vyjádřili nad nimi své opovržení. Důvodem je prý to, že tento přístup je znakem totalitních a nedemokratických režimů. Přestože kritika německého diktátora v publikaci chybí, neznamená to podle vydavatelů, že se s Hitlerovými názory shodují.

ČR už obdobnou kauzu měla, když vydavatel Michal Zítko v roce 2000 publikoval nekomentovaný překlad Hitlerovy knihy Mein Kampf. Nejprve dostal podmínku za jeho vydání, pak byl ale trestu zproštěn. S výhrou u soudu nyní počítá i vedení nakladatelství.