Senát a prezident navrhli kandidáty na zástupce ombudsmanky. Zeman chce i nadále Křečka

Senát i prezident Miloš Zeman navrhli adepty na zástupce veřejného ochránce práv. Senátoři vybrali Elišku Wagnerovou a Markétu Seluckou, prezident podporuje Zdeňka Koudelku a stávajícího zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka, kterému skončí současný mandát v dubnu. Zástupce veřejného ochránce lidských práv zvolí poslanci.

Senát si zvolil dvě adeptky na zástupkyni veřejného ochránce práv. Jsou jimi bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová a děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Markéta Selucká. Horní komora si je ve středu vybrala v tajné volbě a dala jim přednost před advokátkou Klárou Samkovou. 

Wagnerová získala 41 platných senátorských hlasů ze 72 odevzdaných, Selucká o jeden více. Samková obdržela 19 hlasů, oznámil předseda senátní volební komise Jaroslav Větrovský (za ANO). Wagnerovou nominoval senátor a rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, Seluckou předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil, Samkovou další ze senátorů ODS Tomáš Jirsa.

Prezident podporuje Křečka a Koudelku

O tom, kdo bude ombudsmančiným zástupcem, rozhodne sněmovna. Vybírat bude nejen z kandidátů Senátu, ale také prezidenta Miloše Zemana. Ten navrhuje, aby zástupcem ombudsmanky zůstal Stanislav Křeček, nebo se jím stal advokát a další exposlanec ČSSD Zdeněk Koudelka. Osmdesátiletému Křečkovi skončí šestileté funkční období v dubnu.

„Jsem přesvědčen, že se jedná o veřejně známé osobnosti, které svou dosavadní činností a svými postoji prokázaly, že jsou schopny účinně napomáhat ochraně základních práv a svobod především prosazováním nápravy chybných postupů a rozhodnutí úřadů a dalších institucí ve vztahu k jednotlivcům,“ sdělil v návrhu kandidátů Zeman.

Prezident také uvedl, že oba jím navržení kandidáti splňují zákonné podmínky pro výkon funkce. V případě Koudelky to však není pravda. Veřejný ochránce práv ani jeho zástupce totiž podle zákona nesmějí být členy politické strany. Koudelka je ale stále členem ČSSD. S ohledem na splnění zákonných podmínek je ale podle svých slov připraven své členství ve straně ukončit.

Zeman dříve navrhoval Křečka na funkci ombudsmana

Zeman už před pěti lety navrhoval Křečka na funkci ombudsmana. Poslanci ale tehdy dali přednost Anně Šabatové, které skončí mandát ombudsmanky v únoru příštího roku.

Posláním ombudsmana, jímž byl koncem roku 2000 jako první zvolen exministr spravedlnosti Otakar Motejl, je chránit občany před nečinností nebo špatným rozhodnutím orgánů státní správy.

Pokud ombudsman zjistí, že konkrétní orgán pochybil, je v jeho pravomoci vyzvat jej k nápravě. Může také dávat doporučení na změny právních předpisů.