Kdepak, ty ptáčku, krmítko máš? Do sčítání ptáků se o víkendu může zapojit každý

O víkendu se sčítají ptáci u krmítek, zapojit se může kdokoli (zdroj: ČT24)

V Česku začalo vůbec první sčítání ptáků na krmítkách. Ornitologové díky této akci získají informace o tom, jací ptáci v Česku zimují. Sčítání potrvá do neděle, zapojit se do něj může kdokoliv, zkušenosti s takovým projektem ani pokročilé ornitologické znalosti nejsou podmínkou.

Během dvou dní se zapojilo už přes čtyři tisíce lidí, kteří v krmítkách viděli asi 100 tisíc ptáků. Potřebné informace najde veřejnost na webu České  společnosti ornitologické.

„Pro pohodlnější zápis pozorování jsme připravili pomocný sčítací arch s kresbami nejčastějších hostů na krmítku. Pomůže účastníkům s určováním ptáků a průběžným zapisováním údajů,“ uvedla koordinátorka programu Dita Hořáková.

Pozorovatel dění v krmítku a jeho okolí musí pozorovat během jedné zvolené hodiny. „U každého pozorovaného druhu zapisujeme vždy pouze nejvyšší počet současně spatřených jedinců. Vidíme například tři sýkory modřinky, za chvíli je jich šest a po chvíli jen jedna? Zapišme si u modřinky šestku,“ vysvětlila Hořáková. Zápis má podle ní pro odborníky cenu i v případě, že žádný pták k pozorovanému krmítku nepřiletí.

Zatím vedou sýkorky koňadry

V Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji se sčítání účastní také ornitologové ze sousedního Bavorska pod hlavičkou společného programu Ptačí hodinka. V ostatních krajích se program nazývá Ptačí krmítka.

Ukázka sčítacího archu ptáků
Zdroj: ČSO

Údaje ze sčítání pak všichni účastníci musí do 15. ledna zadat elektronicky na web ornitologické společnosti, případně poslat formulář poštou. Zatím zaslaná data ukazují, že ke krmítkům nejvíce létají sýkory koňadry, s větším odstupem za nimi pak vrabci. Kompletní vyhodnocení by orinitologové měli mít hotovo v polovině února.