Květy od politiků hodili do koše. Teď musí zaplatit dvoutisícovou pokutu

Dva političtí aktivisté, kteří při loňských oslavách výročí sametové revoluce hodili do koše vzpomínkové květiny několika českých politiků, musí zaplatit dvoutisícovou pokutu za každou ze tří kytic. České televizi to za úřad Prahy 1 potvrdila mluvčí hnutí Praha Sobě Julie Kochová. Podle první městské části se totiž aktivisté dopustili přestupku proti majetku. Rozhodnutí není pravomocné.

Během vzpomínkových oslav 17. listopadu skončily v odpadkovém koši květiny od prezidenta Miloše Zemana, premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy sněmovny Tomia Okamury z SPD.

Politici je položili u revolučního památníku na Národní třídě. Podle médií květy sebral a vyhodil politický aktivista Otakar van Gemund a další členové skupiny Kaputin. Policisté poté květiny z koše vytáhli a odvezli na služebnu. Aktivisté se k činu sami přiznali.

Dvojí pokuta, šest tisíc v součtu

Přestupek řešil odbor občansko-správních agend Úřadu městské části Praha 1. „Spáchání přestupku spočívalo v úmyslném neoprávněném užívání cizího majetku, když neoprávněně odebrali z pietního místa kytice a následně je hodili do odpadkového koše,“ uvedla Kochová. Jeden z obviněných tak zaplatí čtyři tisíce (vyhodil dvě květiny) a druhý dva tisíce (za jednu kytici).

Městská část převzala případ od police, původně pro podezření z přestupku proti majetku a občanskému soužití. „Pro přestupek proti občanskému soužití tu ale chybí úmysl narušit. Jedná se v podstatě o demonstraci a projev politického názoru. Ale ani v takovém případě není možné poškodit cizí věc. Takže přestupek proti majetku ano, proti občanskému soužití ne,“ doplnila Kochová.

Rozhodnutí není pravomocné. Obvinění se mohou proti rozhodnutí ještě bránit. V tom případě by se příkaz zrušil a pokračovalo by se ve správním řízení.